Pyszna sałatka z zaskakującym połączeniem składników: kaszy pęczak, kolorowych warzyw i pikantnych kabanosów chili. Gdy już mamy ugotowaną i ostudzoną kaszę oraz brokuły, sałatkę robi się błyskawicznie. Najlepszy w niej jest delikatny, słodkawy dressing z oleju (lub oliwy), miodu i octu jabłkowego. Taką sałatkę możecie przygotować na spotkania z przyjaciółmi, np. obecne - karnawałowe :)
Całość smakuje doskonale, do tego stopnia, że na ostatniej imprezie wyjadałam ją dosłownie łyżką z miski ;P
SKŁADNIKI:
- 150 g kaszy pęczak
- 1 puszka kukurydzy
- 1 brokuł
- 0,5 papryki czerwonej
- 0,5 papryki zielonej
- 0,5 papryki żółtej
- 100 g cieniutkich kabanosów z chili
DRESSING:
- 4 łyżki oleju roślinnego lub oliwy
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
WYKONANIE:
Kasze pęczak ugotuj według instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Ostudź.
Brokuł ugotuj na parze al dente, a następnie zalej zimną wodą, by nie stracił koloru, ostudź.
Do miski wsyp ugotowaną kaszę, pokrojony w kawałki brokuł, odcedzoną z zalewy kukurydzę, pokrojone w drobną kostkę papryki oraz w około 1 cm kawałki kabanosy. Dokładnie wszystko zamieszaj.
DRESSING;
Olej lub oliwę, ocet jabłkowy i miód dokładnie wymieszaj w szklance. Polej dressingiem sałatkę i wymieszaj. Sałatka jest gotowa od razu do spożycia, ale można ja również wstawić do lodówki na 2-3 godziny, żeby smaki się "przegryzły". Gotowe! Smacznego!
Przepiękna, przepyszna, polecam!!!Ja też wyjadam ją łyżką z miski:)
OdpowiedzUsuńTo jest już nas dwie :D Najlepiej smakuje prosto z miski :D
UsuńUwielbiam pęczak w sałatkach :-)
OdpowiedzUsuńPęczak to taka kropka nad "i" w sałatkach :)
UsuńŚwietnie doprawiona, lekka i kolorowa!
OdpowiedzUsuń