czwartek, 19 stycznia 2017

SAŁATKA Z KASZĄ PĘCZAK, WARZYWAMI I KABANOSEM



Pyszna sałatka z zaskakującym połączeniem składników: kaszy pęczak, kolorowych warzyw i pikantnych kabanosów chili. Gdy już mamy ugotowaną i ostudzoną kaszę oraz brokuły, sałatkę robi się błyskawicznie. Najlepszy w niej jest delikatny, słodkawy dressing z oleju (lub oliwy), miodu i octu jabłkowego. Taką sałatkę możecie przygotować na spotkania z przyjaciółmi, np. obecne - karnawałowe :)
Całość smakuje doskonale, do tego stopnia, że na ostatniej imprezie wyjadałam ją dosłownie łyżką z miski ;P

SKŁADNIKI:
  • 150 g kaszy pęczak
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 brokuł
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 0,5 papryki zielonej
  • 0,5 papryki żółtej
  • 100 g cieniutkich kabanosów z chili

DRESSING:
  • 4 łyżki oleju roślinnego lub oliwy
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego


WYKONANIE:
Kasze pęczak ugotuj według instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Ostudź.
Brokuł ugotuj na parze al dente, a następnie zalej zimną wodą, by nie stracił koloru, ostudź.
Do miski wsyp ugotowaną kaszę, pokrojony w kawałki brokuł, odcedzoną z zalewy kukurydzę, pokrojone w drobną kostkę papryki oraz w około 1 cm kawałki kabanosy. Dokładnie wszystko zamieszaj.

DRESSING;
Olej lub oliwę, ocet jabłkowy i miód dokładnie wymieszaj w szklance. Polej dressingiem sałatkę i wymieszaj. Sałatka jest gotowa od razu do spożycia, ale można ja również wstawić do lodówki na 2-3 godziny, żeby smaki się "przegryzły". Gotowe! Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Przepiękna, przepyszna, polecam!!!Ja też wyjadam ją łyżką z miski:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pęczak w sałatkach :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie doprawiona, lekka i kolorowa!

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP