Na weekend kupiłam kolejną kobiałkę dorodnych turkawek i od razu wiedziałam, że upiekę z nimi pyszne ciasto drożdżowe 😊Co roku to absolutny "must have" sezonu i piekę je przynajmniej kilka razy. Taką drożdżówkę daję moim Dzieciom do szkoły na drugie śniadanie, a sama zajadam się nią przy porannej kawce 👌
Podawałam Wam już przepis na najlepsze ciasto drożdżowe z jabłkami i cynamonową kruszonką i uważam, że nie ma ono sobie równych, ale drożdżowe w wersji z truskawkami i kruszonką kokosową staje na podium razem z nim 🍓 Ciasto jest puszyste, mięciutkie, delikatne, a truskawki i posypka to "kropka nad i" całości 😍
Od rozpoczęcia przygotowań po trzech godzinach możecie cieszyć się wspaniałym smakiem i zapachem tej drożdżówki!
SKŁADNIKI:
- 450 g mąki pszennej
- 15 g suchych drożdży lub 30 g świeżych
- 0,75 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 opakowanie (8 g) cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego (16 g) albo 1 ziarenka z 1 laski wanilii
- szczypta soli
- 0,75 szklanki letniego mleka
- 120 g roztopionego masła
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 100 g miękkiego masła
- 0,75 szklanki cukru
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych
- 1 szklanka mąki pszennej
DODATKOWO:
- 300 g truskawek
WYKONANIE:
CIASTO:
CIASTO:
W misce wymieszaj przesianą mąkę z suchymi drożdżami. (Jeśli używasz świeżych drożdży zrób najpierw zaczyn, rozcierając drożdże z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki, a następnie rozmieszaj całość z 1/3 szklanki letniego - nie gorącego! - mleka i pozostaw na 20-25 minut do wyrośnięcia. Reszta według przepisu, pamiętaj, że ilość mąki, cukru i mleka zmniejszyła się o to, co zostało wzięte do zaczynu).
Do mąki z drożdżami dodaj pozostałe składniki, oprócz masła. Wymieszaj ciasto lekko (najlepiej hakiem miksera) i po chwili dolej przestudzone masło. Wyrób ciasto hakiem lub ręcznie prze około 5 minut, aby było elastyczne i gładkie, może się lekko lepić do rąk, staraj się nie dosypywać mąki. Miskę z ciastem przykryj lnianą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto mocno urośnie, lekko zagnieć je i przełóż je do wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem formy o wymiarach 25 x 25 cm. Rozciągnij ciasto delikatnie do boków, by było równomiernie rozłożone. Przykryj ponownie lnianą ściereczką i pozostaw na 35 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzej do temperatury 175 stopni C.
KRUSZONKA:
Masło, cukier, wiórki i mąkę wymieszaj w miseczce, i rozetrzyj palcami, aby powstały grudki.
Na wyrośniętym cieście ułóż odszypułkowane truskawki, tak aby jedno lekko zachodziło na drugie, posyp je kruszonką i wsadź do piekarnika na 40 - 45 minut. Piecz ciasto do tzw. suchego patyczka. Drzwiczki piekarnika otwórz szeroko, wysuń lekko blachę i pozostaw ciasto do ostudzenia. Gotowe! Smacznego!
Do mąki z drożdżami dodaj pozostałe składniki, oprócz masła. Wymieszaj ciasto lekko (najlepiej hakiem miksera) i po chwili dolej przestudzone masło. Wyrób ciasto hakiem lub ręcznie prze około 5 minut, aby było elastyczne i gładkie, może się lekko lepić do rąk, staraj się nie dosypywać mąki. Miskę z ciastem przykryj lnianą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto mocno urośnie, lekko zagnieć je i przełóż je do wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem formy o wymiarach 25 x 25 cm. Rozciągnij ciasto delikatnie do boków, by było równomiernie rozłożone. Przykryj ponownie lnianą ściereczką i pozostaw na 35 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzej do temperatury 175 stopni C.
KRUSZONKA:
Masło, cukier, wiórki i mąkę wymieszaj w miseczce, i rozetrzyj palcami, aby powstały grudki.
Na wyrośniętym cieście ułóż odszypułkowane truskawki, tak aby jedno lekko zachodziło na drugie, posyp je kruszonką i wsadź do piekarnika na 40 - 45 minut. Piecz ciasto do tzw. suchego patyczka. Drzwiczki piekarnika otwórz szeroko, wysuń lekko blachę i pozostaw ciasto do ostudzenia. Gotowe! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)