SKŁADNIKI:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 150 g mlecznej czekolady
- 200 g miękkiego masła
- 150 g cukru pudru
- 120 g brązowego cukru
- 4 duże jajka (rozmiar L)
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 100 g maki pszennej
- szczypta soli morskiej
- 2 łyżeczki płatków chili (można dac nawet do 3 łyżeczek)
- 400 g wydrylowanych czereśni (świeżych. mrożonych lub z kompotu) *
* genialny sposób na wydrylowanie czereśni to położyć po kolei czereśnię na szczycie butelki i szeroką słomką przecisnąć pestkę do wnętrza butelki. Można też czereśnie trzymać po prostu w dłoni 😊
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Blachę o wymiarach 25 x 25 cm posmaruj masłem, a następnie wyłóż papierem do pieczenia.
Czekoladę rozpuść wraz z masłem w kąpieli wodnej, wymieszaj rózgą kuchenną i pozostaw do lekkiego przestudzenia.
Następnie dosyp cukier i wymieszaj rózgą, i wbij rozmącone wcześniej w osobnej miseczce jajka, dolej ekstrakt i ponownie zamieszaj krótko, ale dokładnie.
Przesiej mąkę, dodaj sól i płatki chili wymieszaj całość na jednolitą masę. Dołóż wydrylowane czereśnie (małą garstkę zostaw do wysypania wierzchu ciasta). Wymieszaj masę i wylej ją na blachę. Ułóż pozostałe czereśnie.
Przesiej mąkę, dodaj sól i płatki chili wymieszaj całość na jednolitą masę. Dołóż wydrylowane czereśnie (małą garstkę zostaw do wysypania wierzchu ciasta). Wymieszaj masę i wylej ją na blachę. Ułóż pozostałe czereśnie.
Wstaw ciasto do piekarnika i piecz około 35 - 40 minut, tak aby środek pozostał wilgotny po wbiciu w niego patyczka.
Gotowe ostudź i pokrój na kawałki. Smacznego!
FAJNY przepis i SPOSÓB na czereśnie :D
OdpowiedzUsuń