Kompot zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem... Wielka szkoda, ze ludzie tak troszkę już zapomnieli o tym cudownym napoju i nie przygotowują go zbyt często... Dlatego, żeby wprowadzić Was w tym przedświątecznym czasie w miły, klimatyczny nastrój mam dla Was przepis na przepyszny kompot z jabłek, gruszek, pomarańczy i żurawiny z dodatkiem cynamonu, odrobiny goździków i miodu... Jest rozgrzewający, cudownie aromatyczny i ma piękny czerwono - pomarańczowy kolor... Poza tym, tak naprawdę nie wszyscy też przepadają za kompotem z suszu, dlatego mój kompot może być naprawdę świetną alternatywą dla niego i z dumą możecie go podać na Święta 😋
SKŁADNIKI:
- 2,5 l wody
- 5 jabłek
- 4 pomarańcze
- 3 gruszki
- 150 -200 g owoców żurawiny (Świeże lub mrożone)
- 2 laski cynamonu
- kilka goździków
- miód do posłodzenia
WYKONANIE:
Do dużego garnka wlej wodę oraz dodaj pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone owoce (nie obieraj ich ze skórki!): jabłka na ćwiartki i pomarańcze (z dokładnie wyszorowaną skórką) pokrojone w grubsze plasterki.
Zagotuj całość, a następnie dorzuć pokrojone najpierw na ćwiartki, a następnie w większą kostkę gruszki oraz żurawinę. Gotuj kompot jeszcze około 10 minut. Po tym czasie wyłącz grzanie i pozostaw kompot by smaki się przegryzły i dobrze przestygnął. Dopiero wtedy dosłodź go do smaku miodem, żeby nie stracił swoich wartości. Gotowe! Smacznego!
Zrobiłam kompot wg Pani przepisu i cóż.............. Zrobił furorę podczas Świąt, zwłaszcza u dzieciaków :)
OdpowiedzUsuńRenata, ogromnie się cieszę! Moim Dzieciom też bardo smakował, więc się nie dziwię, że i u Ciebie był hitem ;) Pozdrawiam bardzo serdecznie!
OdpowiedzUsuńJa robię podobny, tylko dodaję jeszcze dynię 🙂
OdpowiedzUsuń