Uwielbiam absolutnie wszystkie dania nawiązujące do kuchni meksykańskiej, więc moja dzisiejsza propozycja - totalny klasyk u nas w domu - musiał się wreszcie pojawić na Blogu: mięso mielone po meksykańsku smażone z ryżem, lekko pikantne, z dodatkiem kolorowej papryki, kukurydzy, fasoli i pomidorów, oczywiście z cebulą i dużą ilością czosnku, podawane z awokado, skropione sokiem z limonki i posypane świeża kolendrą lub - jeśli nie mam jej akurat pod ręką to po prostu z natką pietruszki 👌😋 Takie szybkie danie robi się na jednej, dużej patelni (najlepiej głębokiej), tylko ryż w międzyczasie należy osobno ugotować, a potem dodać do mięsa i warzyw i smażyć już razem. Ale zmywania po takim obiedzie lub kolacji dużo na pewno nie będzie!
Cała potrawa świetnie smakuje odgrzana również następnego dnia, dlatego idealnie sprawdzi się jako lunch w pracy. No i powiedzcie sami, czyż nie wygląda apetycznie? No i te kolory... 💕
SKŁADNIKI:
- 4 łyżki oleju
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 papryki (np. czerwona i żółta)
- 500 g mięsa mielonego (np. z szynki albo łopatki)
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego (opcjonalnie)
- płatki chili lub ostra mielona papryka (ilość według uznania)
- sol i pieprz
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie, do smaku)
DODATKOWO:
- 2 woreczki ryżu (2 x 100 g)
- 2 awokado dojrzale
- 1 limonka
- świeża kolendra (opcjonalnie natka pietruszki)
WYKONANIE:
Ryż ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, odcedź, wyłóż na talerz i ostudź.
Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmaż całość króciutko, uważając by czosnek się nie przypalił. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i smaż przez kilka minut, aż papryka będzie podsmażona, ale nadal chrupiąca.
Mięso mielone wymieszaj z 1,5 łyżeczki słodkiej papryki, solą, pieprzem, kuminem (opcjonalnie). Odsuń lekko warzywa na bok i przełóż na patelnie mięso, rozdrobnij je łopatką drewnianą i przesmaż, aby się ścięło, po czym wymieszaj z pozostałymi na patelni warzywami. Smaż całość kolejne 5 minut. Teraz dodaj odcedzoną kukurydzę, fasolkę oraz pomidory i ponownie przyprawy: pozostałą 1 łyżeczkę słodkiej papryki, oregano, płatki chili lub ostrą paprykę do smaku oraz sól i pieprz. Na koniec wszystko dobrze wymieszaj, dodaj 1 łyżeczkę masła i cukru, i gotuj jeszcze całość jakieś 7 - 8 minut aż smaki się przegryzą. Do gotowego dania dodaj ryż, przesmaż kilka minut, wymieszaj. Rozłóż potrawę na talerze, wierzch posyp pokrojonym w kostkę awokado, skrop sokiem z limonki i udekoruj kolendrą (lub natką pietruszki). Gotowe! Smacznego!
Prezentuje się baaaaardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMatylda, ślicznie dziękuję :)
OdpowiedzUsuńTo danie wygląda zjawiskowo, serio. Muszę wypróbować. dzięki za inspirację :)
OdpowiedzUsuńAnia, ogromnie dziękuję! Mam nadzieję, że będzie Ci smakować 😘
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem jest cudowny przepis! Najważniejsze jest to, że jest to niezły pomysł na przeniesienie kuchni zagranicznej i nowych smaków do nas :)
OdpowiedzUsuń