Błyskawiczne i przepyszne danie do zrobienia w 10 - 12 minut: makaron spaghetti z pesto z rukoli i prażonym słonecznikiem 😋 W czasie kiedy gotuje się makaron, blendujecie wszystkie składniki na pesto i obiad lub wyśmienita kolacja gotowe! Pesto z rukoli ma cudownie orzechowy posmak, możecie je wykorzystać również do smarowania kanapek czy zapiekania mięs. U mnie dziś w wegetariańskim wydaniu, smakuje rewelacyjnie, a jeśli zostanie Wam porcja z obiadu to możecie zapakować ją do pracy, odgrzać i w minutę macie wartościowy lunch.
A TUTAJ (KLIK) podaję Wam link do mojego przepisu na tradycyjne pesto bazyliowe, może będziecie mieli tez ochotę któregoś razu wypróbować 😉
SKŁADNIKI NA PESTO:
- 1 opakowanie rukoli (100 g)
- 6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
- 2-3 duże ząbki czosnku
- 4-5 łyżek pestek słonecznika (albo dyni lub płatków migdałów, orzechów włoskich, nerkowców lub innych ulubionych)
- 3 łyżki tartego parmezanu
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
DODATKOWO:
- 300- 400 g makaronu spaghetti
- tarty parmezan
- uprażony na suchej patelni słonecznik
WYKONANIE:
Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedź.
W malakserze lub blenderze umieść wszystkie składniki na pesto (odrobinę rukoli zostaw do dekoracji, a sól i pieprz zostaw na koniec - doprawisz do smaku gotowe pesto) i zmiksuj całość na jednolitą masę (z małymi drobinkami składników). Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Makaron wymieszaj z pesto, posyp pozostałą rukolą, parmezanem i uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika. Gotowe! Smacznego!
Rzeczywiście szybkie danie, a jakie smaczne!!! :)
OdpowiedzUsuńOlga, danie jest ekspresowe, a smak wyborny :)
OdpowiedzUsuń