poniedziałek, 11 marca 2019

SPAGHETTI Z PESTO Z RUKOLI I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM


Błyskawiczne i przepyszne danie do zrobienia w 10 - 12 minut: makaron spaghetti z pesto z rukoli i prażonym słonecznikiem 😋 W czasie kiedy gotuje się makaron, blendujecie wszystkie składniki na pesto i obiad lub wyśmienita kolacja gotowe! Pesto z rukoli ma cudownie orzechowy posmak, możecie je wykorzystać również do smarowania kanapek czy zapiekania mięs. U mnie dziś w wegetariańskim wydaniu, smakuje rewelacyjnie, a jeśli zostanie Wam porcja z obiadu to możecie zapakować ją do pracy, odgrzać i w minutę macie wartościowy lunch. 
A TUTAJ (KLIK) podaję Wam link do mojego przepisu na tradycyjne pesto bazyliowe, może będziecie mieli tez ochotę któregoś razu wypróbować 😉


SKŁADNIKI NA PESTO:
  • 1 opakowanie rukoli (100 g)
  • 6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
  • 2-3 duże ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek pestek słonecznika (albo dyni lub płatków migdałów, orzechów włoskich, nerkowców lub innych ulubionych)
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

DODATKOWO:
  • 300- 400 g makaronu spaghetti
  • tarty parmezan
  • uprażony na suchej patelni słonecznik

WYKONANIE:
Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedź.
W malakserze lub blenderze umieść wszystkie składniki na pesto (odrobinę rukoli zostaw do dekoracji, a sól i pieprz zostaw na koniec - doprawisz do smaku gotowe pesto) i zmiksuj całość na jednolitą masę (z małymi drobinkami składników). Dopraw do smaku solą i pieprzem. 
Makaron wymieszaj z pesto, posyp pozostałą rukolą, parmezanem i uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika. Gotowe! Smacznego!



2 komentarze:

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP