Karnawał dopiero co się rozpoczął, ale dla mnie to był już idealny pretekst, żeby zaprosić gości na domową imprezę 😄Standardowo przygotowałam mnóstwo pyszności, w szczególności drobnych przekąsek typu finger food, ale jedna z nich szczególnie zasmakowała moim znajomym i postanowiłam podzielić się z Wami tutaj przepisem na nią...
Chodzi o przepyszny tatar ze śledzia z marynowanymi grzybami, który podałam na maleńkich kromeczkach pumperniklu. Tatar robię błyskawicznie - do posiekanych śledzi dodaję pokrojone drobniutko grzyby, cebulę, czarne oliwki, koperek i natkę pietruszki, a następnie całość przyprawiam: musztardą, miodem, sokiem z cytryny, a także odrobiną oleju aromatyzowanego chili i płakatami chili. Pumpernikiel dodatkowo smaruję cieniutko majonezem. Taki tatar smakuje świetnie, jest lekko pikantny, słodko-kwaśny... naprawdę rewelacja...👌😋To typowa, imprezowa przekąska idealna na jeden, dwa kęsy i znika ze stołu błyskawicznie!
SKŁADNIKI:
- 2 filety śledziowe w oleju
- 1 średnia cebula
- 5 łyżek marynowanych grzybów (np. podgrzybków, borowików lub innych ulubionych)
- 10 oliwek czarnych
- 2 łyżeczki siekanej pietruszki
- 2 łyżeczki siekanego koperku
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 3/4 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka oliwy aromatyzowanej chili
- płatki z chili (do smaku)
- pieprz do smaku
DODATKOWO:
- kromeczki pumpernikla
- majonez do posmarowania
WYKONANIE:
Filety śledziowe odsącz z oleju. Posiekaj je drobno, tak samo zrób z grzybami (jeśli masz cebulkę w zalewie też ją możesz użyć), cebulę i oliwki pokrój w drobną kosteczkę. Dodaj pietruszkę, koperek, musztardę, miód sok z cytryny, oliwę z chili, płatki chili i pieprz od smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Kromeczki pumpernikla posmaruj lekko majonezem i na każdą wyłóż po porcji tataru. Gotowe! Smacznego!
Pycha przekąska, ładnie podana.
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie :)
OdpowiedzUsuń