piątek, 17 stycznia 2020

TATAR ZE ŚLEDZIA Z GRZYBAMI - IMPREZOWA PRZEKĄSKA




Karnawał dopiero co się rozpoczął, ale dla mnie to był już idealny pretekst, żeby zaprosić gości na domową imprezę 😄Standardowo przygotowałam mnóstwo pyszności, w szczególności drobnych przekąsek typu finger food, ale jedna z nich szczególnie zasmakowała moim znajomym i postanowiłam podzielić się z Wami tutaj przepisem na nią... 

Chodzi o przepyszny tatar ze śledzia z marynowanymi grzybami, który podałam na maleńkich kromeczkach pumperniklu. Tatar robię błyskawicznie - do posiekanych śledzi dodaję pokrojone drobniutko grzyby, cebulę, czarne oliwki, koperek i natkę pietruszki, a następnie całość przyprawiam: musztardą, miodem, sokiem z cytryny, a także odrobiną oleju aromatyzowanego chili i płakatami chili. Pumpernikiel dodatkowo smaruję cieniutko majonezem. Taki tatar smakuje świetnie, jest lekko pikantny, słodko-kwaśny... naprawdę rewelacja...👌😋To typowa, imprezowa przekąska idealna na jeden, dwa kęsy i znika ze stołu błyskawicznie! 



SKŁADNIKI:

  • 2 filety śledziowe w oleju
  • 1 średnia cebula
  • 5 łyżek marynowanych grzybów (np. podgrzybków, borowików lub innych ulubionych)
  • 10 oliwek czarnych
  • 2 łyżeczki siekanej pietruszki
  • 2 łyżeczki siekanego koperku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3/4 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy aromatyzowanej chili
  • płatki z chili (do smaku)
  • pieprz do smaku


DODATKOWO:
  • kromeczki pumpernikla
  • majonez do posmarowania

WYKONANIE:
Filety śledziowe odsącz z oleju. Posiekaj je drobno, tak samo zrób z grzybami (jeśli masz cebulkę w zalewie też ją możesz użyć), cebulę i oliwki pokrój w drobną kosteczkę. Dodaj pietruszkę, koperek, musztardę, miód sok z cytryny, oliwę z chili, płatki chili i pieprz od smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj. 
Kromeczki pumpernikla posmaruj lekko majonezem i na każdą wyłóż po porcji tataru. Gotowe! Smacznego!











2 komentarze:

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP