Już jutro Walentynki, dlatego jeśli szukacie ciekawych przepisów, na Blogu w zakładce Okazje -> Walentynki (LINK TUTAJ) znajdziecie sporo świetnych Walentynkowych receptur... 💗
Dziś zaś mam dla Was prawdziwy hit! PRZEPYSZNE, kruche maślane ciasteczka z cytrynową nutą, nadziane malinowym dżemem, delikatnie oprószone cukrem pudrem - w kształcie koperty z ukrytym sercem... takie urocze, Walentynkowe listy miłosne...💌 Smakują tak jak wyglądają! Nie można się od nich oderwać... 😋 Przepis na ciasto jest tani i bardzo prosty, a samo wykonanie ciastek jest również dziecinnie łatwe. Wystarczy wyciąć kwadraty oraz serduszka i skleić je na kształt koperty, a środek zakleić maleńkimi rombami. Jeśli nie macie foremki w kształcie serca, to wytnijcie z papieru wzór i wykrójcie serca nożykiem. Ciasteczka te robi się bardzo szybko, nie sprawią Wam żadnej trudności, daje słowo!
Podobne koperty, ale bez serduszka, widziałam w zeszłym roku na Pintereście. Postanowiłam na tegoroczne Walentynki przygotować swoją wersję na moim starym, sprawdzonym przepisie na ciasto kruche. Pomyślałam, że dodatkowo serduszka będą cudowną ozdobą koperty i tak oto powstały moje Walentynkowe listy miłosne... 😍
Podobne koperty, ale bez serduszka, widziałam w zeszłym roku na Pintereście. Postanowiłam na tegoroczne Walentynki przygotować swoją wersję na moim starym, sprawdzonym przepisie na ciasto kruche. Pomyślałam, że dodatkowo serduszka będą cudowną ozdobą koperty i tak oto powstały moje Walentynkowe listy miłosne... 😍
Takie ciasteczka możecie pięknie zapakować w celofan, przewiązać wstążeczką i już macie najpiękniejszy, ręcznie robiony prezent dla ukochanej osoby... prosto od serca... 💝Jestem przekonana, że każda obdarowana przez Was osoba zachwyci się nimi i będą jej ogromnie smakować!
SKŁADNIKI (na około 16 - 17 ciasteczek):
- 250 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
- 70 g cukru pudru (0,40 szklanki)
- 1 żółtko
- 175 g zimnego masła
- skórka starta z 1 cytryny
- 2 łyżki zimnej wody
- odrobina czerwonego barwnika spożywczego
DODATKOWO:
- dżem malinowy (lub truskawkowy)
- cukier puder do posypania
WYKONANIE:
CIASTO:
Masło pokrój w kostkę. Do misy miksera lub na stolnicę wsyp mąkę, cukier puder, wbij żółtko i dodaj masło i skórkę cytrynową. Zagnieć mikserem lub ręcznie gładkie ciasto - w połowie zagniatania dodaj 2 łyżki zimnej wody.
Ciasto wyjmij z misy i podziel na dwie części: 2/3 i 1/3. Do mniejszej części (1/3) dodaj czerwony barwnik i zagnieć ponownie hakiem lub ręcznie ciasto, by powstał jednolity kolor.
Ciasta zawiń osobno w folię spożywczą i schowaj na 30-40 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C (góra - dół).
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
SKŁADANIE:
Jasne ciasto rozwałkuj na placek grubości około 3 mm i potnij na kwadraty o boku około 8 cm. Dodatkowo rozwałkuj 1 cm grubości pasek i potnij na kwadraciki - użyjesz je do "zaklejenia" środka koperty.
Czerwone ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm i wytnij foremką lub nożem serduszka.
W rogu każdego kwadratu połóż po 1/2 łyżeczki dżemu i złóż kwadraty w kopertę (najpierw zegnij róg z dżemem, a potem boczne rogi do środka). Od góry koperty wsadź po serduszku i na miejsce sklejenia bocznych rogów nałóż po maleńkim kwadraciku. Dociśnij lekko, by się przykleiły.
Powtórz czynność do wyczerpania ciasta.
Ciasteczka ułóż na blasze i piecz przez około 15 - 17 minut do zezłocenia się wierzchu. Po upieczeniu pozostaw je do ostygnięcia, a następnie posyp cukrem pudrem. Gotowe! Smaczne go!
Cudne, słodkie wyznanie �� Fantastyczne ciasteczka!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie! :*
UsuńŚwietne :) Ja pewnie nie miałabym cierpliwości do tak fantazyjnych ciastek, ale jestem nimi zachwycona :)
OdpowiedzUsuńWedelka, one naprawdę są dziecinnie proste w wykonaniu :) Dziękuje Ci pięknie za komentarz :)
UsuńBardzo fajny pomysl na Walentynki:). Ciasteczka bardzo smaczne, delikatne, przyjemnie sie robi. Mialam tylko jeden problem. Po upieczeniu jasne ciasto w miejscu gdzie jest serduszko zrobilo sie zbyt brazowe przez co serduszka nie byly juz tak widoczne, nastepnym razem zmniejsze temp.,kazdy piekarnik ma rozna temp. pieczenia... Zrobilam tez z dwoma konfiturami truskawkowa i morelowa. Morela lepiej sie sprawdzila, bo po lekkim wyplynieciu ze wzgledu na swoj kolor nie zabarwiala ciasta. Przepis zdecydowanie dodany do ulubionych :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie, bardzo się cieszę, ze przygotowałaś te ciasteczka! :) Każdy piekarnik piecze inaczej, dlatego warto próbować, tak jak piszesz. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie!
UsuńNiezwykłe romantyczne i smakowite ciasteczka. Nie bez powodu się mówi przez żołądek do serca :)
OdpowiedzUsuńNiezwykłe romantyczne i smakowite ciasteczka. Nie bez powodu się mówi przez żołądek do serca.
OdpowiedzUsuńIdealny sposób na jeszcze większe osłodzenie sobie tego dnia. Mega to wygląda, a jeszcze lepiej na pewno smakuje. Przepis koniecznie do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńPrzepysznie to wszystko wygląda :))
OdpowiedzUsuń