wtorek, 23 czerwca 2020

SAŁATKA Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW


Nie wiem jak Wy, ale ja mogłabym w życiu jeść tylko i wyłącznie ziemniaki, po prostu je uwielbiam. Nic innego na talerzu może nie istnieć - mięso, ryba, surówka... nic się dla mnie nie liczy, byleby pyry były...😂Dlatego w sezonie letnim kiedy pod dostatkiem mamy młodych ziemniaków, zajadam sie nimi jeszcze bardziej niż zwykle i nigdy nie mam dość 😉 

Dziś mam dla Was fajny przepis na jedną z moich ulubionych letnich sałatek: oczywiście z młodych ziemniaków, z dodatkiem ogórka małosolnego, czerwonej cebuli, rzodkiewki oraz kukurydzy. Wymieszana z jogurtowo - majonezowym sosem z dodatkiem czosnku, odrobiny chrzanu i musztardy oraz świeżego koperku. Bardzo prosta w przygotowaniu, bardzo smaczna, idealna do letniego grilla, na piknik lub po prostu do obiadu albo jako samodzielny posiłek. 

Przy okazji polecam Wam dwa moje stare przepisy na niebanalne, przepyszne sałatki z ziemniakami. Pierwsza to sałatka z pieczonych młodych ziemniaków, z boczkiem, fetą i prażonym słonecznikiem (LINK TUTAJ)
Druga natomiast to sałatka z ziemniakami truflowymi, boczkiem, serem pleśniowym i pomidorkami koktajlowymi (LINK TUTAJ). Obie rewelacyjne! Miłego dnia!

SKŁADNIKI:

  • 800 - 900 g malutkich młodych ziemniaków
  • 2 czerwone cebule
  • 8 rzodkiewek
  • 3 ogórki małosolne
  • 3/4 puszki kukurydzy konserwowej
  • 2 pełne łyżki majonezu
  • 3 - 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 - 5 łyżek siekanego świeżego  koperku
  • sól i pieprz do smaku


WYKONANIE:
Wyszorowane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (około 10 - 20 minut od zagotowania wody). Odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
Cebulę pokrój w piórka, rzodkiewkę i ogórka w plasterki, przełóż warzywa do miski. Dodaj odcedzoną z zalewy kukurydzę.
Majonez, jogurt, chrzan i musztardę wymieszaj w miseczce wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Ostudzone ziemniaki dodaj do warzyw, wlej przygotowany uprzednio sos, dosyp koperek, sól i pieprz do smaku i zamieszaj całość dokładnie. Sałatkę można jeść od razu, ale najlepiej smakuje schłodzona, kiedy smaki dobrze się przegryzą po kilku godzinach. Gotowe! Smacznego! 


1 komentarz:

  1. Zrobiłam do grilla, sałatka pyszna. Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP