czwartek, 20 maja 2021

SZYBKIE CIASTO Z JABŁKAMI (NAJPROSTSZY I BŁYSKAWICZNY PLACEK Z JABŁKAMI)


Uwielbiam ten czas kiedy w ogrodach kwitną bzy... Ich zapach jest jednym z moich ulubionych, a same bzy wyglądają według mnie zjawiskowo... Na zdjęciach prezentują się tak pięknie i muszę przyznać, że ta sesja z ciastem i bukietami bzu była dla mnie wyjątkowo przyjemna... 

Jakiś czas temu moja Mama poczęstowała mnie przepysznym ciastem, lekkim, biszkoptowym, pełnym słodkich kawałków jabłek... Okazało się, że przepis Mama znalazła w internecie i jest to chyba najprostsze ciasto, jakie tylko można sobie wyobrazić. Do jego przygotowania potrzebnych jest dosłownie kilka podstawowych składników, typu mąka, jajka, cukier czy olej, a wszystkie je odmierza się za pomocą łyżki, krótko miksuje i ciasto, wylane na wcześniej przygotowane jabłka, ląduje w piekarniku. 🍎

Mama odnalazła dla mnie stronę, z której zaczerpnęła przepis, także wklejam Wam tutaj link do oryginalnej receptury ((TUTAJ KLIK) Powiem Wam, że byłam w szoku, ze przy tak minimalnej ilości pracy i składników, powstaje tak pyszne, puchate, mięciutkie i pachnące ciasto... Od momentu kiedy dostałam od Mamy przepis, piekłam już to ciasto wielokrotnie, z różnymi owocami. Za każdym razem smakuje wspaniale... Ten placek jest idealnym przepisem, kiedy pojawią się niezapowiedziani goście - w 45 minut ciasto będzie gotowe - albo kiedy najdzie Was ochota na coś słodkiego lub zalegają Wam owoce, czy świeże, czy też mrożone. Ogromnie Wam polecam ten przepis, ciasto udaje się zawsze! A Tobie, Mamo, dziękuję za pyszne ciacho! 😘💗


SKŁADNIKI: 

  • 10 łyżek mąki pszennej (130 g) 
  • 10 łyżek cukru (150 g) 
  • 10 łyżek oleju (100 ml) 
  • 4 jajka 
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 5 jabłek


DODATKOWO: 

  • cukier puder do posypania 


WYKONANIE: 

1. Formę do pieczenia o wymiarach 18 x 28 cm (ja używam zamiennie formy 25 x 25 cm) wyłóż papierem do pieczenia albo wysmaruj masłem i wysyp odrobiną mąki. Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C. 

2. Jabłka obierz ze skórki, wykrój gniazda nasienne i pokrój owoce w niewielką kostkę, około 1.5 - 2 cm. 

3. Do miski przełóż wszystkie pozostałe produkty i zmiksuj całość krótko, tylko do połączenia się składników. 

4. Na dno formy wyłóż jabłka i zalej je przygotowanym ciastem. 

5. Piecz ciasto przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Na koniec posyp cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego!






2 komentarze:

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP