wtorek, 13 lipca 2021

PASTA Z TUŃCZYKA (KANAPKOWA)


Dzisiaj podrzucam Wam pomysł na szybką i przepyszną pastę kanapkową z tuńczyka. Trochę to pasta, trochę sałatka, bo nie jest jedną masą, tylko składniki są siekane. Ale nie ma co za bardzo skupiać się na nazewnictwie, smak jest o wiele istotniejszy... 😋

Potrzebne jest do niej dosłownie kilka składników, a pasta smakuje rewelacyjnie czy to na pajdzie chleba, czy z bułką, bagietką, a nawet sama. Robię ją często, bo jest naprawdę smaczna i zdrowa, a przy tym bardzo syta. Do jej przygotowania używam tuńczyka z puszki w oliwie, zamiast w oleju. W smaku jest prze - prze - pyszna... Bez zbędnego przedłużania zapraszam Was zatem po przepis 😊

SKŁADNIKI: 

  • 2 puszki tuńczyka w oliwie 
  • 4 - 5 jajek ugotowanych na twardo 
  • 1/3 cebuli czerwonej
  • 1,5 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • siekany szczypiorek
  • sól i pieprz do smaku


WYKONANIE:

1. W miseczce umieść odcedzonego z oliwy tuńczyka, rozdrobnij go widelcem. 

2. Dodaj posiekane w drobną kostkę jajka oraz cebulę, majonez, jogurt, sól oraz pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.

3. Pastą posmaruj pieczywo i posyp ją siekanym szczypiorkiem. Gotowe! Smacznego!






4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie pasty kanapkowe - te z tuńczykiem lub makrelą często się u nas pojawiają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne śniadanie, albo kolacja. Kanapka na zdjęciu prezentuje się bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Trochę się różni od przepisu, z którego sama robię pastę z tuńczyka, zatem następnym razem skorzystam i porównam:)

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP