piątek, 26 listopada 2021

BROWNIE Z MASŁEM ORZECHOWYM I ORZESZKAMI ZIEMNYMI


Za każdym razem, gdy upiekę brownie, zachwyca mnie to, jak genialne w swojej prostocie jest to ciasto. Tym razem przygotowałam je w wersji z masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi.

Nie będę Wam pisać wszystkich zalet tego ciasta, bo nie skończyłabym do wieczora... 😅 Dla mnie to po prostu BAJKA. Brownie smakuje cudownie, a połączenie mokrego, czekoladowego ciasta oraz pysznego masła orzechowego jest po prostu obłędne. Wierzch ciasta posypałam sporą ilością orzeszków ziemnych i  odrobiną soli, dzięki czemu mięciutkie brownie wspaniale chrupało, a delikatnie wyczuwalna sól podkreśliła smak całości. 

Standardowo brownie przygotowuję z mieszanki czekolad: mlecznej i gorzkiej w proporcji 50/50. Kiedy mam ochotę na coś naprawdę ekstremalnie czekoladowego, wtedy używam tylko gorzkiej czekolady. Jednak najbardziej smakuje mi połączenie pół na pół.

Jeśli lubicie mocno słodkie ciasta, możecie również zwiększyć ilość cukru. Ja dałam go zdecydowanie mniej niż do klasycznego brownie i według mnie ciasto smakowało idealnie, nie było zbyt słodkie. 

Jestem przekonana, że zakochacie się w nim bez pamięci, tak jak ja 💗


SKŁADNIKI:

  • 170 g masła 
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 180 g cukru pudru
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub kilka kropli aromatu waniliowego)
  • 250 g masła orzechowego (polecam crunchy , czyli z kawałeczkami orzechów, ale może być również smooth, czyli gładki)
  • dodatkowe 70 g cukru pudru
  • 90g orzeszków ziemnych niesolonych
  • odrobina soli morskiej lub zwykła


WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C.
Blachę o wymiarach 25 x 25 cm posmaruj masłem, a następnie wyłóż papierem do pieczenia.

1. Masło przełóż do garnuszka i podgrzej do roztopienia. Wyłącz grzanie i dodaj do masła połamaną na kostki czekoladę. Poczekaj aż się roztopi i dokładnie wymieszaj.
2. Do ostudzonej masy czekoladowo - maślanej wbij jajka, dodaj ekstrakt waniliowy lub aromat i szybko oraz energicznie zamieszaj całość rózgą kuchenną.
3. Następnie wsyp cukier puder (180 g) oraz mąkę i ponownie zamieszaj całość krótko, ale dokładnie, najlepiej za pomocą drewnianej łyżki.
4. Masło orzechowe przełóż do małego garnuszka, dosyp pozostały cukier puder (70 g) i podgrzewaj przez chwilę, ciągle mieszając, aż całość się połączy (uważaj, żeby nie przypalić masła orzechowego)!
5. Masę na ciasto przełóż do przygotowanej wcześniej formy, wyrównaj wierzch. Po czym wyłóż na nią w rożnych miejscach około 9 -10 łyżeczek masła orzechowego. Za pomocą patyczka do szaszłyków, wykałaczki lub widelca zrób "esy - floresy" z masła. Im mocniej wymieszasz je ciastem, tym masło będzie głębiej w brownie, a nie tylko na powierzchni. Wierzch leciutko posyp solą.
6. Na koniec posyp całość równomiernie orzeszkami ziemnymi i ponownie posyp po całości delikatnie solą. 
7. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz 27 - 30 minut. Ciasto będzie gotowe kiedy w bity w środek patyczek będzie obklejony lekko ciastem, ale nie surowym. Gotowe brownie pozostaw do wystygnięcia. Gotowe! Smacznego!







1 komentarz:

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP