SOS KURKOWY
Przepyszny Sos Kurkowy ze śmietanką i świeżą natką pietruszki, który wzbogaci Wasz letni obiad. Idealny do wszelkiego rodzaju klusek, koptek, mięsa, kasz czy makaronu. Wspaniale smakuje z młodymi ziemniaczkami albo - w mojej ulubionej wersji - z polędwiczkami. Sezon na kurki w pełni, zatem nie zwlekajcie i koniecznie go przygotujcie!:)
SKŁADNIKI:
- 500 g kurek
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki masła
- 150 ml śmietanki 30% lub 36%
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- świeżo zmielony pieprz
WYKONANIE:
Aby oczyścić kurki wrzuć je do szklanej miski lub garnka, zasyp 2-3 łyżkami soli i zalej gorącą wodą. Odstaw na 10-15 minut, aż piasek opadnie na dno, po tym czasie wyjmij kurki łyżką cedzakową i opłucz pod bieżącą wodą.
Na patelni rozgrzej masło i oliwę, i zeszklij na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodaj starty czosnek, podsmaż całość około 1 minutę.
Dorzuć kurki i smaż je przez 5-8 minut, na koniec dodaj śmietankę wymieszaną z mąką i pietruszkę. Posól i popieprz do smaku. Gotuj sos jeszcze jakieś 3-4 minuty. Gotowe! Smacznego!
O takim sposobie czyszczenia kurek nie slyszałam. Muszę wypróbować, a kurki uwielbiam jeść i zbierać!
OdpowiedzUsuń