KLUSKI LENIWE Z SOSEM KURKOWYM
Dziś pokazałam Wam prosty przepis na przepyszny Sos Kurkowy, który proponuję zaserwować z błyskawicznymi Kluskami Leniwymi. Taki obiad jest bardzo sycący oraz niezwykle apetyczny i jego przygotowanie nie zajmie Wam zbyt wiele czasu.
Uwielbiam takie swojskie dania i jestem przekonana, że i Wam posmakuje. Nie żałujcie tylko natki pietruszki - super pasuje do sosu, a jeśli macie ochotę możecie dodać ją nawet do ciasta na kluski. Bardzo polecam!
SKŁADNIKI:
- 300 g twarogu (użyłam półtłustego)
- ok. 3/4 - 1 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki soli
DODATKOWO:
- sos kurkowy z tego przepisu
WYKONANIE:
W większym garnku zagotuj osoloną wodę.
Twaróg rozgnieć widelcem i wymieszaj dokładnie z jajkiem i solą. Dodaj mąkę, zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Im więcej mąki dodasz tym ciasto będzie twardsze, im mniej tym kluski będą delikatniejsze.
Ciasto podziel na 2 lub 4 części, uformuj wałki o średnicy ok. 2,5 cm, spłasz je ręką lekko od góry i pokrój ukośnie na kawałki. Wrzuc kluski w dwóch turach na wrzącą wodę i gotuj około 2 minuty od wypłynięcia (w środku nie mogą być surowe).
Rozłóż kluski na talerze i polej gorącym sosem. Gotowe! Smacznego!
Pyszne, ale gdyby jeszcze przesmażyć leniwe zna patelni żeby były złociste... omnomnom
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com