czwartek, 13 września 2018

MARCHEWKOWE PANCAKES Z POMARAŃCZOWO - WANILIOWYM TWAROŻKIEM (JAK CIASTO MARCHEWKOWE!)


Jeśli tak jak ja uwielbiacie ciasto marchewkowe, jestem pewna, że pokochacie te słoneczne pancakes! Puszyste, mięciutkie, pięknie pachnące korzennymi przyprawami, w cudownym, pomarańczowym kolorze są świetnym zamiennikiem ciasta i w smaku bardzo je przypominają... Błyskawiczne do zrobienia - wystarczy tylko suche i mokre składniki połączyć ze sobą, wymieszać i już można smażyć te cudowności... ❤👌
Ciasto marchewkowe (rewelacyjny przepis TUTAJ) podaję zawsze z kremowym twarożkiem z dodatkiem otartej skórki pomarańczowej i wanilii... Jest on genialny i idealnie komponuje się z ciastem, dlatego też do marchewkowych panckes również przygotowałam mój aromatyczny twarożek 😋 Wierzch pospałam siekanymi orzechami włoskimi, które świetnie tu pasują... Całość polecam Wam również polać syropem klonowym lub płynnym miodem... Nieeeeeeeboooooo w gębie... 😋
P.s. Zrobiłam także całkiem zacne zdjęcie placuszków z owym syropem klonowym, którym polałam twarożek... Miałam je oczywiście opublikować w tym wpisie... Po 3 godzinach walki z aparatem, który odmówił w dniu zdjęć współpracy, udało mi się wreszcie zrobić miłe zdjęcie z idealnie spływającym z twarożku syropem... Wszystko fajnie i pięknie, ale kiedy już uprzątnęłam całą scenerię z plackami, a Dzieci zdążyły się do nich dopaść, podczas usuwania z karty zdjęć, których do sesji nie potrzebowałam, przez zupełny przypadek usunęłam najlepsze i JEDYNE zdjęcie pancakes z syropem klonowym... 🙈🙉🙊 Ale tak to jest jak się jest narwanym fotografem i usuwa się zdjęcia z prędkością światła, nim cokolwiek się na wyświetlaczu pojawi! 😂 Nooo... Także tak... Musicie mi zatem wierzyć na słowo, że syrop klonowy, twarożek i te placki to trio doskonale! Nie pozostaje Wam nic innego jak tylko samym się o tym przekonać! 😋



SKŁADNIKI NA PANCAKES (ok. 10 sztuk):
MOKRE:

  • 1 szklanka marchewki startej na tarce o bardzo drobnych oczkach
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 jaja (rozmiar L)
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

SUCHE:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA TWAROŻEK POMARAŃCZOWO - WANILIOWY:

  • 200 g twarogu z wiaderka lub w kostce
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki
  • 3 łyżki mascarpone (można pominąć)
  • skórka otarta z 3/4 pomarańczy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

DO PODANIA (OPCJONALNIE):

  • orzechy włoskie (lub inne ulubione)
  • syrop klonowy lub płynny miód

WYKONANIE:
Wszystkie składniki suche wymieszaj w jednej misce.
Wszystkie skladniki mokre wymieszaj w drugiej misce.
Do mokrych składników dodaj suche i krótko, ale dokładnie zamieszaj całość, aby powstało jednolite ciasto.
Na dobrze rozgrzaną patelnię wykładaj po 2 łyżki ciasta i smaż pancakes na złoty kolor z obu stron (na powierzchni ciasta pokazują się bąbelki powietrza, kiedy jest dobrze usmażone - to znak, że można przewrócić placuszki na drugą stronę).

TWAROŻEK:
Twaróg rozgnieć dokładnie widelcem ze śmietanką i mascarpone, dodaj skórkę otartą z pomarańczy oraz ekstrakt z wanilii i cukier. Wymieszaj wszystko dokładnie.
Pancakes podawaj z twarożkiem i np. syropem klonowym lub płynnym miodem. Gotowe! Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP