Cudowny letnio - jesienny deser... Crumble z soczystymi śliwkami i truskawkami pod chrupiącą, owsiano - kokosową kruszonką... ☕🍓Podane z gałką lodów waniliowych smakuje obłędnie i ciężko się od niego oderwać...
Jesień zbliża się do nas nieubłaganie, dlatego na pożegnanie lata i powitanie jesieni przygotowałam dla moich Dzieci ten letnio - jesienny duet truskawkowo - śliwkowy☉☔Wykorzystałam do niego mrożone truskawki, które jak się okazało świetnie komponują się ze smakiem śliwki.
Tradycyjnie u mnie w domu z crumble znika najszybciej... kruszonka i lody, ale tym razem Dzieci pochłonęły również owoce w tempie błyskawicznym! 😉
Przygotowanie crumble to zaledwie kilka chwil, dlatego koniecznie wypróbujcie mój przepis w sezonie śliwkowym - obiecuję, że będzie pysznie! 😙❤
SKŁADNIKI:
- 600 g śliwek
- 450 g truskawek (użyłam mrożonych)
- 120 g mąki (np. jasnej orkiszowej, pszennej)
- 100 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 110 g brązowego cukru
- 70 g płatków owsianych
- 50 g wiórków kokosowych
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni C.
Śliwki przekrój na pół i wyjmij pestki. Przełóż śliwki do większego naczynia żaroodpornego, dodaj truskawki i wymieszaj owoce.
W misce rozetrzyj palcami masło wraz z mąką i cukrem, tak aby powstała kruszonka. Dodaj płatki owsiane i wiórki kokosowe, ponownie utrzyj w palcach całość na kruszonkę. Posyp nią równomiernie owoce i wsadź naczynie do piekarnika. Piecz crumble przez 40 minut, po czym zwiększ temperaturę do 190 stopni C i zapiecz jeszcze wierzch kruszonki na złoto przez 10 minut (możesz użyć funkcji grilla). Gorące crumble podawaj z lodami i np. bitą śmietaną. Gotowe! Smacznego!
Mniam, chce się jeść :-)
OdpowiedzUsuń