czwartek, 27 września 2018

TĘCZOWE MINI SERNICZKI UNICORN (PRZEPIS Z PRZYJĘCIA URODZINOWEGO W STYLU UNICORN)


Nie zliczę już ile razy prosiliście mnie o podanie przepisu na Mini Serniczki z urodzinowego przyjęcia w stylu Unicorn mojej Nadii... 🌈 Dlatego nareszcie jest - tajemny przepis na przeurocze, przepyszne serniczki, które skradły serca wszystkim obecnym na imprezie...💗Są delikatne i aksamitne, przepięknie się prezentują i naprawdę bardzo łatwo się je robi, potrzeba tylko odrobinę cierpliwości 😉 Serniczki te możecie za każdym razem zrobić w innej wersji kolorystycznej, tak, aby dopasować  jedo tematu przewodniego danego przyjęcia. I mali i duzi będą nimi zachwyceni! 😊

Koniecznie zajrzyjcie również na moje poprzednie tematyczne, urodzinowe przyjęcia dla moich Dzieci :)

Przyjęcie w stylu Krainy Lodu: TUTAJ LINK
Przyjecie w stylu Minecraft: TUTAJ LINK
Przyjęcie w stylu Violetty: TUTAJ LINK

Przyjęcie z Pająkami: TUTAJ LINK



SKŁADNIKI:
  • 2 opakowania biszkoptów (2 x 120 g)
  • 3/4 kostki roztopionego masła
  • 2 kg twarogu sernikowego z wiaderka (gęstego)
  • 4 x 2,5 łyżek żelatyny
  • 4 x 50 ml wody
  • cukier puder do smaku (dałam około 10 pełnych łyżek)
  • 3 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1,5 szklanki śmietany kremówki 36%

DO DEKORACJI:
  • odrobina barwników spożywczych: fioletowy, niebieski, żółty, różowy
  • bita śmietana do dekoracji
  • unicornowe ozdoby cukrowe lub kolorowe posypki

WYKONANIE:
Biszkopty zmiel w malakserze na piasek i dodaj do nich roztopione masło. Wymieszaj całość i gotową masą wyłóż dno prostokątnej blachy do pieczenia o wymiarach 36 x 25 cm. Dociśnij mocno, aby spód był równy.
W misie miksera zmiksuj na gładko twaróg z cukrem pudrem, esencją i kremówką. Masę podziel na 4 równe części i każdą zabarw odpowiednio na fioletowo, niebiesko, żółto i różowo.

2,5 łyżki żelatyny namocz w garnuszku w 50 ml zimnej wody. Pozostaw do napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie podgrzej żelatynę do rozpuszczenia się, ale uważaj, żeby jej nie zagotować! Do garnuszka z żelatyną dodaj 2 pełne łyżki fioletowej masy, wymieszaj i przelej z powrotem do miski z filetową masą twarogową. Wylej ją na spód biszkoptowy i wsadź do lodówki do całkowitego stężenia (masa bardzo szybko tężeje). Czynność powtórz po kolei z kolejnymi porcjami żelatyny i masami serowymi, kolejno: niebieską, żółtą i różową, czekając aż każda kolejna zastygnie dobrze w lodówce. Gotowy sernik pozostaw jeszcze na kilka godzin w lodówce, po czym pokrój go ostrym nożem w kwadraty, wyjmij na talerz i udekoruj bitą śmietaną oraz ozdobami lub posypkami.




2 komentarze:

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP