Tęczowy tort Unicorn zrobił na świecie oszałamiającą karierę! 😍 Moja Córeczka Nadia również oszalała na punkcie Unicorn i na jej tegorocznym, kwietniowym przyjęciu urodzinowym, na którym królował oczywiście jednorożec, nie mogło zabraknąć tęczowego tortu ❤ Relację z imprezy możecie zobaczyć TUTAJ (klik), a dziś na prośbę wielu Czytelników publikuję kolejny przepis z unicornowych urodzin - tort Unicorn 🎂
Przyjęcie w stylu Krainy Lodu: TUTAJ LINK
Koniecznie zajrzyjcie również na moje poprzednie tematyczne, urodzinowe przyjęcia dla moich Dzieci :)
Przyjęcie w stylu Krainy Lodu: TUTAJ LINK
Przyjecie w stylu Minecraft: TUTAJ LINK
Przyjęcie w stylu Violetty: TUTAJ LINK
Przyjęcie z Pająkami: TUTAJ LINK
SKŁADNIKI
NA CIASTO:
- 7 x 2 łyżki mleka
- odrobina barwników spożywczych: różowego, fioletowego, niebieskiego, zielonego, żółtego, pomarańczowego, czerwonego,
- 750 g miękkiego masła
- 650 g cukru
- 10 jajek
- 850 g mąki pszennej
- 7 łyżeczek proszku do pieczenia
SKŁADNIKI
NA KREM:
- 1,5 kg twarogu sernikowego z wiaderka (bardzo gęstego)
- 1,5 kostki miękkiego masła (350 g)
- 1,5 szklanki cukru pudru (lub więcej/ mniej według uznania)
- 2 x cukier z prawdziwą wanilią
- skórka otarta z 3 pomarańczy
DO
DEKORACJI:
- 1000 ml śmietany kremówki 36%
- 500 g mascarpone
- 3 śmietan-fixy
- cukier puder do smaku (kilka łyżeczek)
- esencja waniliowa
- odrobina barwników spożywczych: różowego, fioletowego, niebieskiego, czarnego
- biała masa cukrowa
- drewniane patyczki
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do
temperatury 170 stopni C.
Dwie tortownice o
średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia i dno wysmaruj
masłem.
W misie miksera utrzyj
przez 8 minut miękkie masło razem z cukrem na gładką i
puszystą masę. Jajka wbij do osobnej miski i roztrzep widelcem, po
czym wlej w kilku partiach do ubitego masła i zmiksuj dobrze po
każdym dodaniu. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i
zmiksuj masę krotko, lecz dokładnie. Podziel ja na 7 równych
części.
Do 7 miseczek wlej po
2 łyżki mleka i dodaj osobno po odrobinie każdego barwnika.
Wymieszaj. Gotową, podzieloną masę przełóż do miseczek i
wymieszaj dokładnie.
Przełóż dwie pierwsze
kolorowe masy do dwóch tortownic i piecz spody przez 20 – 23
minuty do tzw. suchego patyczka. Powtórz czynność z kolejnymi
kolorami masy. Jeśli nie masz dwóch tortownic spokojnie możesz
piec spody po kolei, ciasto może poczekać. Gotowe spody pozostaw do
całkowitego ostudzenia, a następnie ostrym nożem zetnij z każdego
cieniutko górna przypieczoną warstwę. .
KREM:
W misie miksera utrzyj
miękkie masło z cukrem pudrem i cukrem z wanilią na puszystą
masę. Dodaj twaróg i skórkę z pomarańczy, wymieszaj. Masę
podziel na 6 części. Połóż na paterze pierwszy, różowy
blat i posmaruj go jedną częścią masy serowej. Powtórz czynność
kolejno z blatem fioletowym, niebieskim, zielonym, żółtym,
pomarańczowym i czerwonym, aż do wyczerpania blatów i kremu.
DEKORCJA:
Śmietanę kremówkę
ubij na sztywno, dodając pod koniec śmietan-fixy i cukier puder do
smaku. Dodaj mascarpone i esencję i ponownie zmiksuj, krótko lecz
dokładnie. Boki tortu posmaruj częścią kremu, a resztę podziel
na 3 części i zabarw na fioletowo, niebiesko i różowo (1 łyżkę
zabarw na czarno). Szprycami z wybranymi końcówkami dekoruj kolejno
przód, gorę i tył tortu, tworząc „grzywę” Unicorna. Z masy
cukrowej ulep róg i uszy, wbij w nie patyczki i schłodź przez 1
godzinę w lodowce. Następnie pomaluj je barwnikami na złoto i wbij
na szczycie tortu. Z kremu zabarwionego na czarno wyciśnij za
pomocą szprycy oczy i rzęsy. Tort schłodź w lodówce. Wyjmij go
przed podaniem 15 -30 minut.
To oraz poniższe zdjęcie było robione już podczas przyjęcia na ogrodzie - w pełnym słońcu, dlatego kolory trochę się różnią od tych na zdjęciach robionych w domu 😊 |
Wspaniały tort i piękna aranżacja! Na następne urodziny córki też jej taki przygotuję :)
OdpowiedzUsuńMadlene, najmocniej Ci dziękuję! :* Koniecznie - jestem pewna, ze Córeczka będzie zachwycona! :)
UsuńPiękny :)
OdpowiedzUsuńEwa, bardzo Ci dziękuję :* :)
UsuńTorcik oczywiście przepiękny. Właśnie się za niego zabieram i stąd moje czysto techniczne pytanko: w jaki sposób przechowuje Pani tak wysoki tort?
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 😙 Zawsze wyciągam z lodówki górne półki, aby zrobić miejsce na tak wysoki tort 😊
UsuńTort wygląda obłędnie! Jakiego sera z wiaderka Pani używa ?
OdpowiedzUsuńCzy mogę otrzymać przepis na cake popsy - unicorn?
Ślicznie dziękuję! Zawsze używam serka Delfiko, według mnie jest najlepszy 😊 Proszę podać adres email (najlepiej w wiadomości prywatnej lub na Facebooku) i wyślę przepis. Pozdrawiam serdecznie 😙
UsuńPodpinam się pod temat " proszę o dodatek przepis" mogłabym dostać przepis na te śliczne kosteczki z kleksem bitej śmietany na wierzchu ? Czy to coś w stylu ptasiego mleczka ?
UsuńBędę bardzo wdzięczna ❤️
nikkidewsf@gmail.com
Witam, jakich używała Pani barwników do ciasta?
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie :) Używałam barwników firmy Wilton.
Usuńwitam,na ile porcji jest ten tort?
OdpowiedzUsuńWitam.Piekny tort! Ile porcji wyjdzie z tego przepisu??
OdpowiedzUsuńTort jest bardzo wysoki, więc porcje kroiłam naprawdę cieniutkie. Wyszło mi ich kilkanaście.
OdpowiedzUsuńDzien dobry, jaka jest wysokosc tortu?
OdpowiedzUsuńDzień dobry. Tort świetny. Mogę zrobić go w większej tortownicy? 26 albo. 28 cm? Będzie niższy. A czy ilość składników będzie taka sama? Lub czy mogę to zrobić w formie. Prostokąta?
OdpowiedzUsuńJeśli jest inny przelicznik. Proszę. O wiadomość na k.trzewikowska@o2.pl
Widzę że również korzystasz z podkładu pod tort.
OdpowiedzUsuńCzy taki tort też ma zasadę jak klasyczny, że smaki muszą się przegryźć?
OdpowiedzUsuń