poniedziałek, 24 września 2018

TĘCZOWY TORT UNICORN (PRZEPIS Z PRZYJĘCIA URODZINOWEGO W STYLU UNICORN)


Tęczowy tort Unicorn zrobił na świecie oszałamiającą karierę! 😍 Moja Córeczka Nadia również oszalała na punkcie Unicorn i na jej tegorocznym, kwietniowym przyjęciu urodzinowym, na którym królował oczywiście jednorożec, nie mogło zabraknąć tęczowego tortu ❤ Relację z imprezy możecie zobaczyć TUTAJ (klik), a dziś na prośbę wielu Czytelników publikuję kolejny przepis z unicornowych urodzin - tort Unicorn 🎂

Koniecznie zajrzyjcie również na moje poprzednie tematyczne, urodzinowe przyjęcia dla moich Dzieci :)

Przyjęcie w stylu Krainy Lodu: TUTAJ LINK
Przyjecie w stylu Minecraft: TUTAJ LINK
Przyjęcie w stylu Violetty: TUTAJ LINK
Przyjęcie z Pająkami: TUTAJ LINK


SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 7 x 2 łyżki mleka
  • odrobina barwników spożywczych: różowego, fioletowego, niebieskiego, zielonego, żółtego, pomarańczowego, czerwonego,
  • 750 g miękkiego masła
  • 650 g cukru
  • 10 jajek
  • 850 g mąki pszennej
  • 7 łyżeczek proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA KREM:
  • 1,5 kg twarogu sernikowego z wiaderka (bardzo gęstego)
  • 1,5 kostki miękkiego masła (350 g)
  • 1,5 szklanki cukru pudru (lub więcej/ mniej według uznania)
  • 2 x cukier z prawdziwą wanilią
  • skórka otarta z 3 pomarańczy

DO DEKORACJI:
  • 1000 ml śmietany kremówki 36%
  • 500 g mascarpone
  • 3 śmietan-fixy
  • cukier puder do smaku (kilka łyżeczek)
  • esencja waniliowa
  • odrobina barwników spożywczych: różowego, fioletowego, niebieskiego, czarnego
  • biała masa cukrowa
  • drewniane patyczki

WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C.
Dwie tortownice o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia i dno wysmaruj masłem.
W misie miksera utrzyj przez 8 minut miękkie masło razem z cukrem na gładką i puszystą masę. Jajka wbij do osobnej miski i roztrzep widelcem, po czym wlej w kilku partiach do ubitego masła i zmiksuj dobrze po każdym dodaniu. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksuj masę krotko, lecz dokładnie. Podziel ja na 7 równych części.
Do 7 miseczek wlej po 2 łyżki mleka i dodaj osobno po odrobinie każdego barwnika. Wymieszaj. Gotową, podzieloną masę przełóż do miseczek i wymieszaj dokładnie.
Przełóż dwie pierwsze kolorowe masy do dwóch tortownic i piecz spody przez 20 – 23 minuty do tzw. suchego patyczka. Powtórz czynność z kolejnymi kolorami masy. Jeśli nie masz dwóch tortownic spokojnie możesz piec spody po kolei, ciasto może poczekać. Gotowe spody pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie ostrym nożem zetnij z każdego cieniutko górna przypieczoną warstwę. .

KREM:
W misie miksera utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem i cukrem z wanilią na puszystą masę. Dodaj twaróg i skórkę z pomarańczy, wymieszaj. Masę podziel na 6 części. Połóż na paterze pierwszy, różowy blat i posmaruj go jedną częścią masy serowej. Powtórz czynność kolejno z blatem fioletowym, niebieskim, zielonym, żółtym, pomarańczowym i czerwonym, aż do wyczerpania blatów i kremu.

DEKORCJA:
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodając pod koniec śmietan-fixy i cukier puder do smaku. Dodaj mascarpone i esencję i ponownie zmiksuj, krótko lecz dokładnie. Boki tortu posmaruj częścią kremu, a resztę podziel na 3 części i zabarw na fioletowo, niebiesko i różowo (1 łyżkę zabarw na czarno). Szprycami z wybranymi końcówkami dekoruj kolejno przód, gorę i tył tortu, tworząc „grzywę” Unicorna. Z masy cukrowej ulep róg i uszy, wbij w nie patyczki i schłodź przez 1 godzinę w lodowce. Następnie pomaluj je barwnikami na złoto i wbij na szczycie tortu. Z kremu zabarwionego na czarno wyciśnij za pomocą szprycy oczy i rzęsy. Tort schłodź w lodówce. Wyjmij go przed podaniem 15 -30 minut.


To oraz poniższe zdjęcie było robione już podczas przyjęcia na ogrodzie - w pełnym słońcu, dlatego kolory trochę się różnią od tych na zdjęciach robionych w domu 😊



18 komentarzy:

  1. Wspaniały tort i piękna aranżacja! Na następne urodziny córki też jej taki przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madlene, najmocniej Ci dziękuję! :* Koniecznie - jestem pewna, ze Córeczka będzie zachwycona! :)

      Usuń
  2. Torcik oczywiście przepiękny. Właśnie się za niego zabieram i stąd moje czysto techniczne pytanko: w jaki sposób przechowuje Pani tak wysoki tort?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję 😙 Zawsze wyciągam z lodówki górne półki, aby zrobić miejsce na tak wysoki tort 😊

      Usuń
  3. Tort wygląda obłędnie! Jakiego sera z wiaderka Pani używa ?
    Czy mogę otrzymać przepis na cake popsy - unicorn?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ślicznie dziękuję! Zawsze używam serka Delfiko, według mnie jest najlepszy 😊 Proszę podać adres email (najlepiej w wiadomości prywatnej lub na Facebooku) i wyślę przepis. Pozdrawiam serdecznie 😙

      Usuń
    2. Podpinam się pod temat " proszę o dodatek przepis" mogłabym dostać przepis na te śliczne kosteczki z kleksem bitej śmietany na wierzchu ? Czy to coś w stylu ptasiego mleczka ?


      Będę bardzo wdzięczna ❤️

      nikkidewsf@gmail.com

      Usuń
  4. Witam, jakich używała Pani barwników do ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  5. witam,na ile porcji jest ten tort?

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam.Piekny tort! Ile porcji wyjdzie z tego przepisu??

    OdpowiedzUsuń
  7. Tort jest bardzo wysoki, więc porcje kroiłam naprawdę cieniutkie. Wyszło mi ich kilkanaście.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzien dobry, jaka jest wysokosc tortu?

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzień dobry. Tort świetny. Mogę zrobić go w większej tortownicy? 26 albo. 28 cm? Będzie niższy. A czy ilość składników będzie taka sama? Lub czy mogę to zrobić w formie. Prostokąta?

    Jeśli jest inny przelicznik. Proszę. O wiadomość na k.trzewikowska@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Widzę że również korzystasz z podkładu pod tort.

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy taki tort też ma zasadę jak klasyczny, że smaki muszą się przegryźć?

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP