Nie zliczę już ile razy prosiliście mnie o podanie przepisu na Mini Serniczki z urodzinowego przyjęcia w stylu Unicorn mojej Nadii... 🌈 Dlatego nareszcie jest - tajemny przepis na przeurocze, przepyszne serniczki, które skradły serca wszystkim obecnym na imprezie...💗Są delikatne i aksamitne, przepięknie się prezentują i naprawdę bardzo łatwo się je robi, potrzeba tylko odrobinę cierpliwości 😉 Serniczki te możecie za każdym razem zrobić w innej wersji kolorystycznej, tak, aby dopasować jedo tematu przewodniego danego przyjęcia. I mali i duzi będą nimi zachwyceni! 😊
Przyjęcie w stylu Krainy Lodu: TUTAJ LINK
Koniecznie zajrzyjcie również na moje poprzednie tematyczne, urodzinowe przyjęcia dla moich Dzieci :)
Przyjęcie w stylu Krainy Lodu: TUTAJ LINK
Przyjecie w stylu Minecraft: TUTAJ LINK
Przyjęcie w stylu Violetty: TUTAJ LINK
Przyjęcie z Pająkami: TUTAJ LINK
SKŁADNIKI:
- 2 opakowania biszkoptów (2 x 120 g)
- 3/4 kostki roztopionego masła
- 2 kg twarogu sernikowego z wiaderka (gęstego)
- 4 x 2,5 łyżek żelatyny
- 4 x 50 ml wody
- cukier puder do smaku (dałam około 10 pełnych łyżek)
- 3 łyżeczki esencji waniliowej
- 1,5 szklanki śmietany kremówki 36%
DO
DEKORACJI:
- odrobina barwników spożywczych: fioletowy, niebieski, żółty, różowy
- bita śmietana do dekoracji
- unicornowe ozdoby cukrowe lub kolorowe posypki
WYKONANIE:
Biszkopty zmiel w
malakserze na piasek i dodaj do nich roztopione masło. Wymieszaj
całość i gotową masą wyłóż dno prostokątnej blachy do
pieczenia o wymiarach 36 x 25 cm. Dociśnij mocno, aby spód
był równy.
W misie miksera zmiksuj
na gładko twaróg z cukrem pudrem, esencją i kremówką. Masę
podziel na 4 równe części i każdą zabarw odpowiednio na
fioletowo, niebiesko, żółto i różowo.
2,5 łyżki żelatyny
namocz w garnuszku w 50 ml zimnej wody. Pozostaw do
napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie podgrzej żelatynę
do rozpuszczenia się, ale uważaj, żeby jej nie zagotować! Do
garnuszka z żelatyną dodaj 2 pełne łyżki fioletowej masy,
wymieszaj i przelej z powrotem do miski z filetową masą twarogową.
Wylej ją na spód biszkoptowy i wsadź do lodówki do całkowitego
stężenia (masa bardzo szybko tężeje). Czynność powtórz po
kolei z kolejnymi porcjami żelatyny i masami serowymi, kolejno:
niebieską, żółtą i różową, czekając aż każda kolejna
zastygnie dobrze w lodówce. Gotowy sernik pozostaw jeszcze na kilka
godzin w lodówce, po czym pokrój go ostrym nożem w kwadraty,
wyjmij na talerz i udekoruj bitą śmietaną oraz ozdobami lub
posypkami.
Wyglądają pięknie:)
OdpowiedzUsuńEwa, najmocniej dziękuję! :*
UsuńCześć,
UsuńCzy mogłabyś mi podpowiedzieć ile należy użyć barwnika w proszku by otrzymać takie pastelowe kolory?
Marta
Marta, nie jestem w stanie precyzyjnie podać Ci ilości barwnika jakiej potrzebujesz, ponieważ barwniki różnych firm mają inne stężenie, jedne są ciemniejsze, inne jaśniejsze. Musisz dosypywać po dosłownie odrobince i sprawdzać kolor. Lepiej dodać mniej i dołożyć barwnika niż przesadzić z barwnikiem i mieć za ciemny kolor. I jeszcze jedno, polecam barwniki w żelu, są najwydajniejsze i dużo lepiej się z nimi pracuje. Pozdrawiam!
UsuńUsuń
Hej, będę robić ten sernik w stylu unicorna:) Czy z podanych ilości składników wyszło dokładnie te 8 porcji jak na zdjęciu? dziękuję
OdpowiedzUsuńSuper! Nie, było ich więcej, chyba 10, ale to wszystko zależy tylko od tego na jak duże kawałki pokroisz sernik. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńDzięki za szybką odpowiedź :) Potrzebuję 15 porcji. Początkowo pomyślałam że podwoję składniki ale to wychodzi 4 kg sera! strasznie dużo jak na jedną nawet większą formę.
UsuńWczoraj zaczęłam robić sernik. Coś się nie zgadza- mam formę 36 x23 więc praktycznie taką jak Twoja, a jednak ilość sera jest zdecydowanie za mała! Wychodzi 0,5 kg na kolor plus dałam 100g kremówki na kolor. Pierwsza warstwa wyszła bardzo cienka, więc musiałam dołożyć kolejna masę serową i tak na kolor potrzeba aż 1kg sera! A może coś robię źle? Fioletowa warstwa się chłodzi ale mam wrażenie że niezbyt zastyga. Tak ma być? Boje się że nie wyjdzie takie ładne oddzielnie kolorów jak u Ciebie.
OdpowiedzUsuńWygląda to tak: władowane 3 kg sera a zsiadła się tylko ostatnia warstwa do której dodałam galaretkę. Dwie tylko na żelatynie są kremowe, nie wiem czy będzie dało się to pokroić. Co do smaku to części z samym cukrem pudrem smakują po prostu serowo, nawet nie są słodkie a dałam o wiele więcej cukru niż w przepisie. Moje wykonanie oceniam na niezbyt udane.
OdpowiedzUsuńSerniczki te są naprawdę przepyszne, zawsze się udają, dostaję wciąż wiadomości od moich Czytelników, że zrobili je na urodziny swoim Dzieciom... Naprawdę nie wiem co mogło pójść nie tak... Niestety nie mam pod ręką papierowej wersji przepisu, żeby porównać czy nie zrobiłam gdzieś błędu przepisując go na bloga, skoro Tobie naprawdę aż tak się te serniczki nie udały... Hmmm... tylko, że inni pisali, że jest wszystko ok.... Nie wiem... Jakby nie było, poszukam go jak tylko ogarnę najpilniejszą pracę i dam znać, bo to naprawdę mega dziwna sprawa... Naprawdę bardzo mi przykro...
OdpowiedzUsuńMyślę że to zależy od sera jaki był używany, czasami tak jest ze maja w swoim składzie "dodatki" które opóźniają a wręcz uniemożliwiają tężenie żelatyny. Ja miałam podobnie w przypadku jogurtów(chciałam zrobić coś lekkiego i część śmietany zastąpić właśnie jogurtem i była niestey katastrofa-oczywiście mowa o zupełnie innym przepisie).
UsuńMyślę że to zależy od sera jaki był używany, czasami tak jest ze maja w swoim składzie "dodatki" które opóźniają a wręcz uniemożliwiają tężenie żelatyny. Ja miałam podobnie w przypadku jogurtów(chciałam zrobić coś lekkiego i część śmietany zastąpić właśnie jogurtem i była niestey katastrofa-oczywiście mowa o zupełnie innym przepisie).
UsuńDzień dobry. Ja chciałabym zapytać o tą przekąskę wyglądającą jak kolorowe sushi. Cóż to takiego ? Czy można prosić o przepis ?
OdpowiedzUsuńJakiego sera najlepiej użyć?
OdpowiedzUsuńJaki ser proponujecie? Czy mogę prosić o podanie konkretnej marki?
OdpowiedzUsuń