czwartek, 23 maja 2019

RYBA PIECZONA W PAPILOTACH Z WARZYWAMI





Jeśli nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad, to ja mam dla Was fajną propozycję: rybę pieczoną w papilotach z aromatycznymi warzywami!  🐟 Jest to obiad, który robi się praktycznie sam, a przy tym smakuje obłędnie! 👌😋 Wystarczy, że pokroicie warzywa i ułożycie je wraz z rybą w "cukierku" z papieru do pieczenia i całość polejecie czosnkowo - pietruszkową marynatą. Ryba piecze się sama, w tym czasie możecie ugotować ryż lub ziemniaki albo usmażyć frytki. 
Ja upiekłam filety z dorsza, ale oczywiście możecie użyć swojej ulubionej ryby, każda sprawdzi się tu doskonale. Słowo daję, że taka zapieczona z warzywami rybka smakuje genialnie! Jest idealnie soczysta, warzywa jędrne, a marynata nadaje zarówno rybie, jak i warzywom cudownego aromatu... Nawet mój wyjątkowo wybredny Mąż był zachwycony smakiem! I tak, jak przeważnie nie dojada ryby do końca, i zostaje zawsze coś z jego porcji dla mnie, tak tym razem musiałam się zadowolić rybką tylko na swoim talerzu... 😁  
Rybę upiekłam w piekarniku firmy Electrolux z serii 700 SenseCook EOE7C31X z termosondą, który od kilku już tygodni testuję. Termosonda sprawdziła się naprawdę fajnie przy mięsie, ryba też wyszła soczysta i pyszna, także kolejne testowe dania czekają już w kolejce na publikację. Poniżej znajdziecie przepis i recenzję piekarnika.   


SKŁADNIKI (na 2 porcje): 
  • 2 x 200 g filetu z ulubionej ryby (użyłam dorsza)
  • 1/2 czerwonej papryki 
  • 1/2 żółtej papryki 
  • 1/2 zielonej papryki 
  • 1/2 małej cukinii 
  • garść pomidorków koktajlowych 
  • 1 mała cebula 
  • kilka różyczek brokuła 
  • 2 - 4 plasterki cytryny 


SKŁADNIKI NA MARYNATĘ: 
  • 1/4 szklanki oleju lub oliwy 
  • 2 duże ząbki czosnku 
  • 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 
  • sól i pieprz do smaku 


WYKONANIE: 
Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C, grzałka góra - dół. 

Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj dokładnie w szklance. 
Pokrój papryki w paski, cebulę na ósemki, cukinię w plasterki. 
Z dwóch arkuszy papieru do pieczenia uformuj "cukierki" i w środku każdego ułóż na dnie po 3-5 pasków papryki. Na niej połóż porcje ryby, a następnie ułóż wokół niej - i na niej  również - pozostałe warzywa. 
Całość polej dokładnie po połowie marynatą i ułóż na wierzchu po plasterku cytryny i przykryj wierzch "cukierków" z rybami kawałkami papieru do pieczenia. Piecz rybę przez 25 minut, a po tym czasie zdejmij papier z góry i dopiecz jeszcze całość na funkcji grill przez około 5 minut. Rybę podawaj z ryżem, ziemniakami, frytkami lub innym ulubionym dodatkiem. Gotowe! Smacznego!

Piekarnik jest bardzo nowoczesny i ma minimalistyczny design. Wygląda naprawdę ładnie i elegancko. To co mnie najbardziej interesowało, to funkcje jakie posiada piekarnik Electrolux. Okazało się, że jest ich całkiem sporo:

  • grzanie dolne 
  • konwencjonalne/tradycyjne pieczenie
  • grill
  • szybkie grillowanie 
  • nawilżanie
  • pizza
  • powolne gotowanie 
  • termoobieg
  • grillowanie turbo 
  • rozmrażanie
  • utrzymywanie ciepła


Wyświetlacz LCD jest sterowany dotykowo, jest bardzo czytelny i intuicyjny. Umożliwia elektroniczną regulację temperatury i czasu oraz wybór programów automatycznych. Dodatkowo znajdziemy tu zaprogramowane dla różnych rodzajów potraw ustawienia, co bardzo ułatwia korzystanie z piekarnika. 
Bardzo fajną opcją jest tryb szybkiego nagrzewania piekarnika, co pozwala o 40% skrócić czas przygotowania piekarnika do pracy w wymaganej temperaturze. Piekarnik nagrzewa się równomiernie, co sprawia, ze również potrawa jest równomiernie dopieczona i nie ma ryzyka, że w jednym miejscu będzie bardziej przypieczona niż w drugim. Po wyłączeniu piekarnik schładza się samoczynnie.

Istotne było dla mnie również jego czyszczenie, ponieważ nie ma co ukrywać, nie przepadam za czyszczeniem piekarnika. W tym modelu mamy do dyspozycji czyszczenie katalityczne, co oznacza, że system samoczynnego czyszczenia zaczyna działać automatycznie, w momencie kiedy piekarnik osiągnie temperaturę 250°C. Mój piekarnik nie zdążył się jeszcze oczywiście ubrudzić za mocno, ale przetestowałam tę funkcję mimo wszystko i okazało się, że zabrudzenia wystarczy przetrzeć tylko ściereczką do sucha.

Z najważniejszych zalet piekarnika Electrolux wymieniłabym:

  • bardzo łatwy i intuicyjny w obsłudze
  • szybko się nagrzewa
  • potrawy są równomiernie upieczone
  • termosonda sprawdza się doskonale przy pieczeniu mięs i ryb
  • bardzo łatwy w czyszczeniu
  • ma elegancki design

Natomiast jeśli chodzi o minusy to póki co znalazłam jeden:

  • ciężko otwierają się drzwiczki piekarnika - być może jest to specjalnie zaprojektowane z myślą o bezpieczeństwie dzieci.


Poniżej podaję Wam bezpośredni link do strony Producenta oraz piekarnika:

Szczegółowe dane Techniczne znajdziecie TU (KLIK)






Wpis powstał we współpracy z marką Electrolux

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP