czwartek, 23 maja 2019

RYBA PIECZONA W PAPILOTACH Z WARZYWAMI





Jeśli nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad, to ja mam dla Was fajną propozycję: rybę pieczoną w papilotach z aromatycznymi warzywami!  🐟 Jest to obiad, który robi się praktycznie sam, a przy tym smakuje obłędnie! 👌😋 Wystarczy, że pokroicie warzywa i ułożycie je wraz z rybą w "cukierku" z papieru do pieczenia i całość polejecie czosnkowo - pietruszkową marynatą. Ryba piecze się sama, w tym czasie możecie ugotować ryż lub ziemniaki albo usmażyć frytki. 
Ja upiekłam filety z dorsza, ale oczywiście możecie użyć swojej ulubionej ryby, każda sprawdzi się tu doskonale. Słowo daję, że taka zapieczona z warzywami rybka smakuje genialnie! Jest idealnie soczysta, warzywa jędrne, a marynata nadaje zarówno rybie, jak i warzywom cudownego aromatu... Nawet mój wyjątkowo wybredny Mąż był zachwycony smakiem! I tak, jak przeważnie nie dojada ryby do końca, i zostaje zawsze coś z jego porcji dla mnie, tak tym razem musiałam się zadowolić rybką tylko na swoim talerzu... 😁  
Rybę upiekłam w piekarniku firmy Electrolux z serii 700 SenseCook EOE7C31X z termosondą, który od kilku już tygodni testuję. Termosonda sprawdziła się naprawdę fajnie przy mięsie, ryba też wyszła soczysta i pyszna, także kolejne testowe dania czekają już w kolejce na publikację. Poniżej znajdziecie przepis i recenzję piekarnika.   


SKŁADNIKI (na 2 porcje): 
  • 2 x 200 g filetu z ulubionej ryby (użyłam dorsza)
  • 1/2 czerwonej papryki 
  • 1/2 żółtej papryki 
  • 1/2 zielonej papryki 
  • 1/2 małej cukinii 
  • garść pomidorków koktajlowych 
  • 1 mała cebula 
  • kilka różyczek brokuła 
  • 2 - 4 plasterki cytryny 


SKŁADNIKI NA MARYNATĘ: 
  • 1/4 szklanki oleju lub oliwy 
  • 2 duże ząbki czosnku 
  • 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 
  • sól i pieprz do smaku 


WYKONANIE: 
Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C, grzałka góra - dół. 

Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj dokładnie w szklance. 
Pokrój papryki w paski, cebulę na ósemki, cukinię w plasterki. 
Z dwóch arkuszy papieru do pieczenia uformuj "cukierki" i w środku każdego ułóż na dnie po 3-5 pasków papryki. Na niej połóż porcje ryby, a następnie ułóż wokół niej - i na niej  również - pozostałe warzywa. 
Całość polej dokładnie po połowie marynatą i ułóż na wierzchu po plasterku cytryny i przykryj wierzch "cukierków" z rybami kawałkami papieru do pieczenia. Piecz rybę przez 25 minut, a po tym czasie zdejmij papier z góry i dopiecz jeszcze całość na funkcji grill przez około 5 minut. Rybę podawaj z ryżem, ziemniakami, frytkami lub innym ulubionym dodatkiem. Gotowe! Smacznego!

Piekarnik jest bardzo nowoczesny i ma minimalistyczny design. Wygląda naprawdę ładnie i elegancko. To co mnie najbardziej interesowało, to funkcje jakie posiada piekarnik Electrolux. Okazało się, że jest ich całkiem sporo:

  • grzanie dolne 
  • konwencjonalne/tradycyjne pieczenie
  • grill
  • szybkie grillowanie 
  • nawilżanie
  • pizza
  • powolne gotowanie 
  • termoobieg
  • grillowanie turbo 
  • rozmrażanie
  • utrzymywanie ciepła


Wyświetlacz LCD jest sterowany dotykowo, jest bardzo czytelny i intuicyjny. Umożliwia elektroniczną regulację temperatury i czasu oraz wybór programów automatycznych. Dodatkowo znajdziemy tu zaprogramowane dla różnych rodzajów potraw ustawienia, co bardzo ułatwia korzystanie z piekarnika. 
Bardzo fajną opcją jest tryb szybkiego nagrzewania piekarnika, co pozwala o 40% skrócić czas przygotowania piekarnika do pracy w wymaganej temperaturze. Piekarnik nagrzewa się równomiernie, co sprawia, ze również potrawa jest równomiernie dopieczona i nie ma ryzyka, że w jednym miejscu będzie bardziej przypieczona niż w drugim. Po wyłączeniu piekarnik schładza się samoczynnie.

Istotne było dla mnie również jego czyszczenie, ponieważ nie ma co ukrywać, nie przepadam za czyszczeniem piekarnika. W tym modelu mamy do dyspozycji czyszczenie katalityczne, co oznacza, że system samoczynnego czyszczenia zaczyna działać automatycznie, w momencie kiedy piekarnik osiągnie temperaturę 250°C. Mój piekarnik nie zdążył się jeszcze oczywiście ubrudzić za mocno, ale przetestowałam tę funkcję mimo wszystko i okazało się, że zabrudzenia wystarczy przetrzeć tylko ściereczką do sucha.

Z najważniejszych zalet piekarnika Electrolux wymieniłabym:

  • bardzo łatwy i intuicyjny w obsłudze
  • szybko się nagrzewa
  • potrawy są równomiernie upieczone
  • termosonda sprawdza się doskonale przy pieczeniu mięs i ryb
  • bardzo łatwy w czyszczeniu
  • ma elegancki design

Natomiast jeśli chodzi o minusy to póki co znalazłam jeden:

  • ciężko otwierają się drzwiczki piekarnika - być może jest to specjalnie zaprojektowane z myślą o bezpieczeństwie dzieci.


Poniżej podaję Wam bezpośredni link do strony Producenta oraz piekarnika:

Szczegółowe dane Techniczne znajdziecie TU (KLIK)






Wpis powstał we współpracy z marką Electrolux

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna prezentacja, aż ślinka cieknie. Też bardzo często przygotowuję rybę w ten sposób ale ostatnio coraz częściej korzystam z przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/gulasz-z-lososiem-fasola-i-pomidorami/ bo mogę w ten sposób przemycić zdrowe składniki do diety moich dzieciaków. One co prawda nie przepadają za rybą, ale ta wersja im wyjątkowo smakuje. Polecam wszystkim mamom niejadków.

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP