Wartościowe śniadanie, które robi się samo?! Proszę bardzo! 👏Oto ekspresowy przepis na pyszną, pieczoną owsiankę, pełną orzechów laskowych, wiórków koksowych i soczystych truskawek! 🍓 Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, przełożyć masę do formy i zapiec. Gotowe!
Taką owsiankę szykuję najczęściej w tygodniu, kiedy Dzieci jeszcze śpią. Zawsze wstaję przed nimi, żeby w spokoju przygotować się na nadchodzący dzień... W czasie, kiedy owsianka się piecze, mam czas przygotować Dzieciom drugie śniadanie do szkoły, a Mężowi (i sobie ) do pracy... albo ogarnąć się szybko, czy zrobić jakąkolwiek inną rzecz typową o poranku... 😊
Moje Dzieci uwielbiają takie śniadanie, które za każdym razem może wyglądać i smakować inaczej. W zależności jakie mam dodatki, taką owsiankę szykuję. I tak na przykład truskawki zastępuje owocami, które akurat mam pod ręką: np. malinami, borówkami, jabłkami, pomarańczami czy bananami.. Orzechy siekam te, które znajdę w szafce, najczęściej są to orzechy laskowe czy włoskie, pestki dyni lub słonecznika, czasem daję migdały albo płatki migdałowe, czy tez nerkowce lub orzechy pekan...
Dosładzam ją najczęściej miodem lub erytrytolem, czasem po prostu cukrem (choć staram się przy śniadaniu unikać).
Taka owsianka jest zdrowa i pożywna, robi się praktycznie sama i co najważniejsze, smakuje świetnie! Doda i małym, i dużym energii na cały poranek! 💪
SKŁADNIKI:
- 2 i 1/4 szklanki płatków owsianych
- 1,5 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1/3 szklanki siekanych orzechów laskowych (lub innych ulubionych)
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- ulubione słodziło do smaku (dałam 2,5 łyżki miodu)
- 200 g truskawek (mogą być mrożone)
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C (grzałka góra - dół).
Do miski wlej mleko, dodaj jajka i rozkłóć je widelcem.
Dosyp płatki owsiane, wiórki koksowe i orzechy laskowe oraz ulubione słodzidło. Zamieszaj całość i przełóż do naczynia żaroodpornego lub foremki. Na wierzchu powciskaj truskawki (mrożonych nie rozmrażaj).
Wstaw owsiankę do piekarnika i piecz przez 30 minut do lekkiego zezłocenia się wierzchu. Gotowe! Smacznego!
Piekarnik jest bardzo nowoczesny i ma minimalistyczny design. Wygląda naprawdę ładnie i elegancko. To co mnie najbardziej interesowało, to funkcje jakie posiada piekarnik Electrolux. Okazało się, że jest ich całkiem sporo:
- grzanie dolne
- konwencjonalne/tradycyjne pieczenie
- grill
- szybkie grillowanie
- nawilżanie
- pizza
- powolne gotowanie
- termoobieg
- grillowanie turbo
- rozmrażanie
- utrzymywanie ciepła
Wyświetlacz LCD jest sterowany dotykowo, jest bardzo czytelny i intuicyjny. Umożliwia elektroniczną regulację temperatury i czasu oraz wybór programów automatycznych. Dodatkowo znajdziemy tu zaprogramowane dla różnych rodzajów potraw ustawienia, co bardzo ułatwia korzystanie z piekarnika.
Bardzo fajną opcją jest tryb szybkiego nagrzewania piekarnika, co pozwala o 40% skrócić czas przygotowania piekarnika do pracy w wymaganej temperaturze. Piekarnik nagrzewa się równomiernie, co sprawia, ze również potrawa jest równomiernie dopieczona i nie ma ryzyka, że w jednym miejscu będzie bardziej przypieczona niż w drugim. Po wyłączeniu piekarnik schładza się samoczynnie.
Istotne było dla mnie również jego czyszczenie, ponieważ nie ma co ukrywać, nie przepadam za czyszczeniem piekarnika. W tym modelu mamy do dyspozycji czyszczenie katalityczne, co oznacza, że system samoczynnego czyszczenia zaczyna działać automatycznie, w momencie kiedy piekarnik osiągnie temperaturę 250°C. Mój piekarnik nie zdążył się jeszcze oczywiście ubrudzić za mocno, ale przetestowałam tę funkcję mimo wszystko i okazało się, że zabrudzenia wystarczy przetrzeć tylko ściereczką do sucha.
Z najważniejszych zalet piekarnika Electrolux wymieniałbym:
- bardzo łatwy i intuicyjny w obsłudze
- szybko się nagrzewa
- potrawy są równomiernie upieczone
- termosonda sprawdza się doskonale przy pieczeniu mięs i ryb
- bardzo łatwy w czyszczeniu
- ma elegancki design
Natomiast jeśli chodzi o minusy to póki co znalazłam jeden:
- ciężko otwierają się drzwiczki piekarnika - być może jest to specjalnie zaprojektowane z myślą o bezpieczeństwie dzieci.
Poniżej podaję Wam bezpośredni link do strony Producenta oraz piekarnika:
Wpis powstał we współpracy z marką Electrolux
Pięknie wyglądająca zdrowa wersja ciasta :)
OdpowiedzUsuń