Cytrynowa rozkosz.... Obłędny krem ze świeżych cytryn, w którym zakochałam sie od pierwszej łyżeczki... Cudownie cytrynowy, z maślaną nutką, wspaniały jako dodatek do ciasteczek, ciast czy serników. Jego zastosowań jest wiele, a najlepiej smakuje wyjadany wprost ze słoika malutką łyżeczką:) Mmmm... Pycha!
SKŁADNIKI na 1 słoiczek:
- 100 g masła
- 180 g cukru
- 3 żółtka
- 2 jaja
- sok wyciśnięty z 2 cytryn i skórka z nich otarta
WYKONANIE:
W garnuszku rozmieszaj jajka wraz z żótkami i cukrem za pomocą widelca lub rózgi kuchennej.
Lekko podgrzej do rozpuszczenia się cukru.
Wlej sok z cytryny, dosyp otartą skórkę i dodaj masło.Dokładnie zamieszaj.
Teraz na małej mocy palnika mieszaj tak długo, aż krem zacznie gęstnieć i nabierze konsystencji budyniu. Uważaj, aby go nie przypalić!
Gotowy krem zdejmij z ognia i przelej do czystego słoiczka. Możesz krem przechowywać w lodówce nawet 2-3 tygodnie. Smacznego!
Ślinka cieknie. Poproszę odrobinę ;-) I.B.
OdpowiedzUsuńZapraszam po słoiczek:)
Usuń