Przygotowanie tej wspaniałej sałatki nie zajmie Wam więcej niż 20 minut. Tak pyszny efekt uzyskacie dzięki połączeniu aromatycznego kurczaka, delikatnej mozzarelli i soczystych fig. Całość dopełnia słodki sos żurawinowy i chrupkie orzechy włoskie. Gorąco polecam!
SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 1 filet z piersi kurczaka
- 2 figi
- 2 garści rukoli
- 4 orzechy włoskie
- 3 łyżki żurawiny ze słoika
- 2 łyżki gorącej wody
- 1 gałązka rozmarynu
- 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- oliwa z oliwek
- sól (użyłam himalajskiej)
- świeżo zmielony pieprz
WYKONANIE:
Filet z piersi kurczaka obierz z błonek, dokładnie umyj i osusz. Natrzyj pierś solą, pieprzem, posiekanym rozmarynem i skórka cytrynową.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Pierś obsmaż krótko na dużym ogniu z dwóch stron, po czym przykryj pokrywką, zmniejsz płomień pod patelnią i duś do miękkości około 10 minut.
Na talerzu rozłóż opłukaną i osuszoną wcześniej na ręczniku papierowym rukolę.
Pokrój w poprzeczne plastry gotowy filet.
Figi umyj i pokrój również w plasterki.
Na rukoli rozłóż naprzemiennie mozzarellę, plaster figi i kurczaka, i tak w kółko do wyczerpania się składników.
Do trzech łyżek żurawiny ze słoika dolej 2 łyżki gorącej wody i dobrze zamieszaj, aby powstał gęsty sos. Polej nim sałatkę.
Orzechy włoskie rozłup, posiekaj i posyp nimi po wierzchu gotową sałatkę. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)