czwartek, 26 września 2013

Caprese z kurczakiem i figami




Przygotowanie tej wspaniałej sałatki nie zajmie Wam więcej niż 20 minut. Tak pyszny efekt uzyskacie dzięki połączeniu aromatycznego kurczaka, delikatnej mozzarelli i soczystych fig. Całość dopełnia słodki sos żurawinowy i chrupkie orzechy włoskie. Gorąco polecam!


SKŁADNIKI na 2 porcje:
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 2 figi
  • 2 garści rukoli
  • 4 orzechy włoskie
  • 3 łyżki żurawiny ze słoika
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól (użyłam himalajskiej)
  • świeżo zmielony pieprz

WYKONANIE:
Filet z piersi kurczaka obierz z błonek, dokładnie umyj i osusz. Natrzyj pierś solą, pieprzem, posiekanym rozmarynem i skórka cytrynową.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Pierś obsmaż krótko na dużym ogniu z dwóch stron, po czym przykryj pokrywką, zmniejsz płomień pod patelnią i duś do miękkości około 10 minut.
Na talerzu rozłóż opłukaną i osuszoną wcześniej na ręczniku papierowym  rukolę.
Pokrój w poprzeczne plastry gotowy filet.
Figi umyj i pokrój również w plasterki.
Na rukoli rozłóż naprzemiennie mozzarellę, plaster figi i kurczaka, i tak w kółko do wyczerpania się składników.
Do trzech łyżek żurawiny ze słoika dolej 2 łyżki gorącej wody i dobrze zamieszaj, aby powstał gęsty sos. Polej nim sałatkę.
Orzechy włoskie rozłup, posiekaj i posyp nimi po wierzchu gotową sałatkę. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP