czwartek, 26 września 2013

Rolada we wzory




Kiedyś przeglądając jeden z zagranicznych blogów kulinarnych trafiłam na tę oto roladę. Od pierwszej chwili wiedziałam, że muszę ja upiec. I tak oto jest: piękna, elegancka, i bardzo efektowna, śmietankowo-truskawkowa rolada we wzory. Ciasto to robi niesamowite wrażenie na gościach, może być również doskonałym pomysłem na słodki prezent dla bliskiej osoby. Choć na pierwszy rzut oka rolada wydaje się być skomplikowana w przygotowaniu, to jednak gwarantuję Wam, że jest to bardzo prosty przepis. Na pewno Wam się uda!:) 


SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
  • 4 całe jajka
  • 120 g mąki pszennej
  • 120 g drobnego cukru
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MASĘ NA WZÓR:
  • 1 białko
  • 40 g mąki pszennej
  • 30 g drobnego cukru
  • 30 g masła
  • czerwony barwnik spożywczy(odrobina)

SKŁADNIKI NA KREM:
  • 400 ml śmietany kremówki 36 %
  • 2 czubate łyżki serka mascarpone
  • 8 czubatych łyżeczek cukru pudru
  • 35 dag truskawek (mogą być mrożone)

WYKONANIE:
WZÓR:
Wszystkie składniki na masę wymieszaj dokładnie w małej miseczce. 
Przełóż do woreczka i odetnij róg. 
Pod pergamin na blaszce włóż wydrukowany wcześniej wzór, jaki chcesz, aby widniał na roladzie i ostrożnie wyciśnij z woreczka masę na pergamin (możesz również wyciskać wzory bez żadnego szablonu).
Teraz wsadź blachę na 15 minut do zamrażalnika, aby wzór zastygł. 

BISZKOPT:
Składniki na biszkopt muszą być w temperaturze pokojowej.

Nagrzej piekarnik do 160 stopni C
Całe jajka i cukier ubij w misce mikserem na jasny i puszysty krem. 
Przesiej do masy mąkę i dodaj szczyptę soli. Delikatnie wymieszaj. 
Wyjmij z zamrażarki blachę z wyciśniętym wzorem i przełóż na nią bardzo ostrożnie ciasto na biszkopt. Łopatką wygładź delikatnie masę, by była równomiernie rozłożona. 
Piecz biszkopt 10 minut.
Gorący wyciągnij z piekarnika i bardzo delikatnie zroluj wzorem na zewnątrz na czystej lnianej ściereczce roladę. Zrolowaną roladę pozostaw w ścierce do ostygnięcia.

KREM:
Składniki na krem powinny być wcześniej schłodzone w lodówce.

Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dodaj do niej cukier puder oraz 2 łyżki serka mascarpone i dokładnie zmiksuj. 
Truskawki pokrój w drobne kawałeczki i dodaj do ubitej śmietany. Ostrożnie wymieszaj szpatułką. 

MONTAŻ:
Ostudzoną roladę delikatnie rozwiń ze ściereczki i posmaruj gotowym kremem śmietankowo-truskawkowym. Ponownie zroluj, uważając, by nic nie wyciekło na zewnątrz. 
Gotowa roladę schłodź w lodowce około 2-3 godziny. Smacznego!








4 komentarze:

  1. Ta roladka to majstersztyk! Wygląda i smakuje znakomicie! Kosztowałam :-) I.B

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja dzisiaj wypróbuję, ale z kremem z masła i z owocami jagodowymi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieje, ze roladka posmakowała? :) Z owocami jagodowymi musiała być pycha! :))

      Usuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP