wtorek, 15 października 2013

Sernik nowojorski




Król wśród serników! Rozpływający się w ustach sernik nowojorski to prostota i klasa w jednym. Wyjątkowo łatwy w przygotowaniu - wystarczy zmiksować wszystkie składniki i gotowe! Dodatek startej skórki cytrynowej nadaje mu posmak tradycyjnego sernika, bo konsystencja na pewno tradycyjna nie jest. Sernik jest niezwykle kremowy i aksamitny, dzięki kąpieli wodnej, w której jest pieczony. Jestem przekonana, że przypadnie Wam do gustu:) Wypiek ze specjalną dedykacją dla Ani;) Gorąco polecam! 


SKŁADNIKI na masę serową:
  • 1 kg sera śmietankowego mielonego w wiaderku (ja użyłam "Naturalnego" Delfiko, do kupienia np. w Netto)
  • 250 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • skórka otarta z 1,5 cytryny
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • ziarenka z 1 laski wanilii

SKŁADNIKI na spód:
  • 170 g ciastek Digestive
  • 90 g masła

SKŁADNIKI na polewę:
  • 200 g kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • 2 czubate łyżeczki cukru pudru
  • skórka otarta z 0,5 cytryny

WYKONANIE:
Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Tortownicę o średnicy 20-22 cm wyłóż folią aluminiową (tylko dno). Z zewnątrz owiń formę folią, kilka razy, bardzo szczelnie, ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.

SPÓD:
Ciastka umieść w malakserze i zmiel na piasek.
Masło roztop w małym garnuszku i dodaj do ciastek. Zmiksuj całość.
Masę ciasteczkową przełóż do formy, porządnie i równo wyłóż nią jej dno.
Wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

POLEWA:
Wszystkie składniki wymieszaj łyżką dobrze na gładko. Trzymaj w lodówce, aż sernik się upiecze i ostudzi.

MASA SEROWA:
Do miski przełóż ser, cukier, jajka, żółtko, mąkę, skórkę i sok z cytryny oraz ziarenka wanilii. Zmiksuj wszystko krótko na gładką masę, tylko do połączenia się składników, około 1 minuty. Nie miksuj dłużej, żeby niepotrzebnie nie napowietrzać masy (wtedy sernik urośnie, opadnie i popęka). Całość przełóż na schłodzony spod ciasteczkowy.
Tortownicę umieść w większej blaszce lub naczyniu żaroodpornym . Zalej  naczynie mniej więcej do połowy wysokości tortownicy gorącą wodą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 min. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz sernik jeszcze około 40 min, aż masa będzie ścięta na powierzchni (sprawdź patyczkiem).
Wyłącz piekarnik, uchyl lekko drzwiczki i studź sernik przez około 50-60 minut.
Ostudzony sernik posmaruj polewą z kwaśnej śmietany i wstaw na całą noc (min 12 h) do lodówki. Smacznego!






13 komentarzy:

  1. Sernik jest wspaniały - tak smakowała ambrozja na olimpie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, Aniu! Zgadzam się z Tobą w zupełności:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robilam ten sernik juz dwa razy, jest piekny, snieznobialy, idealnie sie kroi:-) a smak.. Zdecydowanie najlepszy sernik jaki do tej pory jadlam. Pycha:-) /ewa

    OdpowiedzUsuń
  4. Zgadzam się, dla mnie też jest to nr jeden wśród serników:) Dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. przybyłam, zobaczyłam, ZROBIŁAM i zjadłam z synkiem już prawie połowę, jak tak dalej pójdzie to dla małża nic nie zostanie, a mi zostaną oponki ale było warto. TO JEST NAJWSPANIALSZE CIASTO ŚWIATA i takie łatwe w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gdzie w szczecinie dostanę ciasteczka na spód? Poszukuję bezskutecznie

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja najczęściej kupuję je w Auchan albo Carrefour, ale jeśli nie ma to spokojnie możesz zastąpić je najzwyklejszymi herbatnikami, np. Petitkami:) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy pieczenie sernika w naczyniu żaroodpornym z wodą jest konieczne? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Powiem tak: można piec sernik normalnie w formie, a tylko na dół piekarnika postawić naczynie z wodą. Sernik też się uda. Ale swoją idealną, aksamitną konsystencję zawdzięcza on pieczeniu właśnie w naczyniu z wodą. Także ja bardzo polecam ten sposób, ale tak jak już wspomniałam, bez tego (tylko z naczyniem na dole piekarnika) też się ładnie upiecze:) Pozdrawiam serdecznie!:)))

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam, przymierzam sie, zeby zrobic ten wygladajacy wspaniale sernik, mam jednak pytanie odnosnie wyrabiania masy serowej, czy mozna oddzielic zoltka od biakek, bialka ubic na sztywna piane, zoltka polaczyc z pozostalymi skladnikami po czym na koncu dodac ubite bialka i delikatniw wymieszac szpatulka? Jak pani mysli o takiej kombinacji? Mysle, ze setnik moglby byc rownie aksamitny i do tego puszysty. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) Sernik nowojorski jest wyjątkowo kremowy i aksamitny, ale nie jest to lekki sernik. Powiem szczerze, że może być z tymi ubitymi białkami problem. Większość serników po dodaniu piany z białek osiada, mniej lub bardziej. Natomiast konsystencja tego sernika jest doskonała i myślę, że nie ma potrzeby zmieniania czegokolwiek :) Ale oczywiście, jeśli ma Pani ochotę można spróbować, a wtedy koniecznie proszę dać mi znać o efektach :) Może się czegoś nowego nauczę :D Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  11. Pani Ilonko, czy ziarenka wanilii mozna zastapic aromatem waniliowym?

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP