Król wśród serników! Rozpływający się w ustach sernik nowojorski to prostota i klasa w jednym. Wyjątkowo łatwy w przygotowaniu - wystarczy zmiksować wszystkie składniki i gotowe! Dodatek startej skórki cytrynowej nadaje mu posmak tradycyjnego sernika, bo konsystencja na pewno tradycyjna nie jest. Sernik jest niezwykle kremowy i aksamitny, dzięki kąpieli wodnej, w której jest pieczony. Jestem przekonana, że przypadnie Wam do gustu:) Wypiek ze specjalną dedykacją dla Ani;) Gorąco polecam!
SKŁADNIKI na masę serową:
- 1 kg sera śmietankowego mielonego w wiaderku (ja użyłam "Naturalnego" Delfiko, do kupienia np. w Netto)
- 250 g cukru
- 4 jajka
- 1 żółtko
- 4 łyżki mąki pszennej
- skórka otarta z 1,5 cytryny
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- ziarenka z 1 laski wanilii
SKŁADNIKI na spód:
- 170 g ciastek Digestive
- 90 g masła
SKŁADNIKI na polewę:
- 200 g kwaśnej gęstej śmietany 18%
- 2 czubate łyżeczki cukru pudru
- skórka otarta z 0,5 cytryny
WYKONANIE:
Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Tortownicę o średnicy 20-22 cm wyłóż folią aluminiową (tylko dno). Z zewnątrz owiń formę folią, kilka razy, bardzo szczelnie, ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.
SPÓD:
Ciastka umieść w malakserze i zmiel na piasek.
Masło roztop w małym garnuszku i dodaj do ciastek. Zmiksuj całość.
Masę ciasteczkową przełóż do formy, porządnie i równo wyłóż nią jej dno.
Wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
POLEWA:
Wszystkie składniki wymieszaj łyżką dobrze na gładko. Trzymaj w lodówce, aż sernik się upiecze i ostudzi.
MASA SEROWA:
Do miski przełóż ser, cukier, jajka, żółtko, mąkę, skórkę i sok z cytryny oraz ziarenka wanilii. Zmiksuj wszystko krótko na gładką masę, tylko do połączenia się składników, około 1 minuty. Nie miksuj dłużej, żeby niepotrzebnie nie napowietrzać masy (wtedy sernik urośnie, opadnie i popęka). Całość przełóż na schłodzony spod ciasteczkowy.
Tortownicę umieść w większej blaszce lub naczyniu żaroodpornym . Zalej naczynie mniej więcej do połowy wysokości tortownicy gorącą wodą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 min. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz sernik jeszcze około 40 min, aż masa będzie ścięta na powierzchni (sprawdź patyczkiem).
Wyłącz piekarnik, uchyl lekko drzwiczki i studź sernik przez około 50-60 minut.
Ostudzony sernik posmaruj polewą z kwaśnej śmietany i wstaw na całą noc (min 12 h) do lodówki. Smacznego!
Sernik jest wspaniały - tak smakowała ambrozja na olimpie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, Aniu! Zgadzam się z Tobą w zupełności:)
OdpowiedzUsuńRobilam ten sernik juz dwa razy, jest piekny, snieznobialy, idealnie sie kroi:-) a smak.. Zdecydowanie najlepszy sernik jaki do tej pory jadlam. Pycha:-) /ewa
OdpowiedzUsuńZgadzam się, dla mnie też jest to nr jeden wśród serników:) Dziękuję:)
OdpowiedzUsuńprzybyłam, zobaczyłam, ZROBIŁAM i zjadłam z synkiem już prawie połowę, jak tak dalej pójdzie to dla małża nic nie zostanie, a mi zostaną oponki ale było warto. TO JEST NAJWSPANIALSZE CIASTO ŚWIATA i takie łatwe w przygotowaniu :)
OdpowiedzUsuńGdzie w szczecinie dostanę ciasteczka na spód? Poszukuję bezskutecznie
OdpowiedzUsuńJa najczęściej kupuję je w Auchan albo Carrefour, ale jeśli nie ma to spokojnie możesz zastąpić je najzwyklejszymi herbatnikami, np. Petitkami:) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńCzy pieczenie sernika w naczyniu żaroodpornym z wodą jest konieczne? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPowiem tak: można piec sernik normalnie w formie, a tylko na dół piekarnika postawić naczynie z wodą. Sernik też się uda. Ale swoją idealną, aksamitną konsystencję zawdzięcza on pieczeniu właśnie w naczyniu z wodą. Także ja bardzo polecam ten sposób, ale tak jak już wspomniałam, bez tego (tylko z naczyniem na dole piekarnika) też się ładnie upiecze:) Pozdrawiam serdecznie!:)))
OdpowiedzUsuńWitam, przymierzam sie, zeby zrobic ten wygladajacy wspaniale sernik, mam jednak pytanie odnosnie wyrabiania masy serowej, czy mozna oddzielic zoltka od biakek, bialka ubic na sztywna piane, zoltka polaczyc z pozostalymi skladnikami po czym na koncu dodac ubite bialka i delikatniw wymieszac szpatulka? Jak pani mysli o takiej kombinacji? Mysle, ze setnik moglby byc rownie aksamitny i do tego puszysty. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńWitam :) Sernik nowojorski jest wyjątkowo kremowy i aksamitny, ale nie jest to lekki sernik. Powiem szczerze, że może być z tymi ubitymi białkami problem. Większość serników po dodaniu piany z białek osiada, mniej lub bardziej. Natomiast konsystencja tego sernika jest doskonała i myślę, że nie ma potrzeby zmieniania czegokolwiek :) Ale oczywiście, jeśli ma Pani ochotę można spróbować, a wtedy koniecznie proszę dać mi znać o efektach :) Może się czegoś nowego nauczę :D Pozdrawiam serdecznie!
UsuńPani Ilonko, czy ziarenka wanilii mozna zastapic aromatem waniliowym?
OdpowiedzUsuńOczywiście, można zastąpić :)) Pozdrawiam cieplutko!
Usuń