Dziś zapraszam Was na najcudowniejszą zupę dyniową na świecie!
Idealnie kremowa i aksamitna , z garścią chrupiących grzanek, wspaniała
na jesienne chłody. Dynia... To niesamowite jak z tak zwyczajnego warzywa
powstaje tak niezwyczajna zupa... Chyba nigdy nie przestanę się nią
zachwycać... Spróbujcie koniecznie!
SKŁADNIKI:
- 1 kg dyni (najlepiej odmiany Hokkaido, gdyż nie trzeba jej obierać ze skórki)
- 4 szklanki wody
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- 0,5 średniej cebuli
- 3 łyżki masła
- 1,5 cm korzenia świeżego imbiru
- 2 opakowania śmietankowego serka topionego Hochland (po 100g każdy)
- sól
- świeżo zmielony pieprz
WYKONANIE:
Dynię dokładnie umyj, oczyść z pestek i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej masło i wrzuć na nie pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Zeszklij ją około 1 minuty.
Cebulę przerzuć do większego garnka, dorzuć do niej pokrojoną dynię, starty imbir, sok pomarańczowy i 1/4 łyżeczki soli. Dolej wodę. Całość dobrze zamieszaj i gotuj, aż dynia zrobi się miękka, około 25 minut.
Do ugotowanej zupy wciśnij serek topiony i zmiksuj na gładki krem. Dosól i dopieprz do smaku.
Gotową zupę podawaj z chrupiącymi grzankami (ja posmarowałam bułkę masłem, pokroiłam ją w kostkę i smażyłam przez chwilę na złoty kolor). Smacznego!
witam! jesteśmy po obiadku, zupka pyszna, aksamitna i ma piękny kolorek-ugotowałam więcej (miałam około 1,5 kg.dyni) spokojnie starczy na dwa dni.pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń