Jeśli nie macie pomysłu na obiad to mam dla Was rozwiązanie:) Zupa meksykańska! Gęsta, treściwa, pożywna i bardzo rozgrzewająca. Można ją podać na bardzo ostro z papryczką chili (ja ze względu na dzieci nie dodaję jej) albo na pikantnie z dodatkiem pieprzu cayenne. Ja właśnie taką wersję lubię najbardziej. Zupa jest w sam raz:) Wyrazistości nadaje jej dodatek sera, dlatego koniecznie posypcie ją startym parmezanem lub Grana Padano. Możecie zaserwować ją również z ciepłą bagietką lub zjeść bez żadnych dodatków. Jest pyszna! Bardzo polecam!
SKŁADNIKI:
- 500 g mięsa mielonego (ja użyłam z szynki)
- 2 szklanki bulionu mięsnego
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 zółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 0,5 papryki pomarańczowej
- 0,5 papryki zielonej
- 1 puszka kukurydzy (wraz z zalewą)
- 1 puszka fasoli czerwonej (wraz z zalewą)
- 1 puszka fasoli białej (wraz z zalewą)
- 1 puszka pomidorów w kawałkach (wraz z zalewą)
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (można dać więcej)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- świeża lub suszona bazylia do smaku
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka brązowego cukru (może być biały)
- kawałek papryczki chili (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka masła
- 2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego
- ser Grana Padano lub parmezan do posypania
- olej (np. z winogron lub rzepakowy)
WYKONANIE:
Na
patelni rozgrzej olej i wrzuć na niego posiekaną drobną cebulę.
Czosnek
przeciśnij przez praskę i dorzuć do cebuli. Uważaj, żeby go nie
przysmażyć, tylko poddusić z cebulką przez chwilkę.
Mięso dopraw
solą, pieprzem i mieloną słodką papryką i wrzuć na patelnię. Mięso będzie pozbijane w większe
kawałki, dlatego dobrze rozdrobnij je na maleńkie kawałeczki drewnianą
łopatką (jak do spaghetti).
Do garnka przełóż cebulę z czosnkiem, kukurydzę,
pomidory, fasolę białą i czerwoną (zawartość wszystkich puszek wlej wraz z zalewami - nie wylewaj
ich do zlewu!). Podgrzewaj wszystko razem przez 10 minut.
Dodaj
mięso do garnka z fasolą, kukurydzą i pomidorami, a na patelni po mięsie
usmaż na rozgrzanym oleju paprykę pokrojoną w większą kostkę (1,5 cm x 1,5 cm). Smaż ją
krótko, tak, by była odrobinkę przyrumieniona z wierzchu, a
chrupiąca i soczysta w środku. Przełóż ja do garnka z mięsem i
warzywami.
Dodaj 2 szklanki bulionu, pieprz cayenne, pieprz, sól, cukier, bazylię (świeżą
drobno posiekaj), masło oraz przecier
pomidorowy (opcjonalnie odrobinę posiekanej papryczki chili, jeśli
zupa ma być bardzo ostra). Całość gotuj jeszcze jakieś 5-10 minut, by smaki
się "przegryzły", a zupa lekko zgęstniała.
Gotową zupę posyp tartym
parmezanem lub Grana Padano. Podawaj z grzankami lub pieczywem
czosnkowym. Smacznego!
Moja ulubiona zupa, polecam, jest pyszna! /ewa
OdpowiedzUsuńI nigdy się nie nudzi:) Najlepiej smakuje wyjadana wprost z garnka:)
Usuńa ja dodałam jeszcze soczewicy i posypaliśmy pietruszką - wszystko sypiemy pietruszką :)))))) wyszło pysznie:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z tą soczewicą! A pietruszki nigdy za wiele:) Pozdrowienia!
UsuńUgotowałam zupkę wg przepisu i co?................. I była wyśmienita!!!!!
OdpowiedzUsuńPrzyszla zimna jesien,przyszedl czas na najwspanialsza z zup :-)
OdpowiedzUsuńO tak, jest najlepsza, żeby się porządnie rozgrzać :)
UsuńUuu przyszla zima czas na zupke meksykanska :-) uwielbiam ja :-)
OdpowiedzUsuńAniu, cieszę się bardzo, że zupa tak CI smakuje i, z tego co widzę, gotujesz ją przez cały rok :) U mnie też często gości na stole, bo moje Dzieciaki też ją uwielbiają :)
Usuń