sobota, 19 października 2013

Zupa meksykańska




Jeśli nie macie pomysłu na obiad to mam dla Was rozwiązanie:) Zupa meksykańska! Gęsta, treściwa, pożywna i bardzo rozgrzewająca. Można ją podać na bardzo ostro z papryczką chili (ja ze względu na dzieci nie dodaję jej) albo na pikantnie z dodatkiem pieprzu cayenne. Ja właśnie taką wersję lubię najbardziej. Zupa jest w sam raz:) Wyrazistości nadaje jej dodatek sera, dlatego koniecznie posypcie ją startym parmezanem lub Grana Padano. Możecie zaserwować ją również z ciepłą bagietką lub zjeść bez żadnych dodatków. Jest pyszna! Bardzo polecam!


SKŁADNIKI:
  • 500 g mięsa mielonego (ja użyłam z szynki)
  • 2 szklanki bulionu mięsnego
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 zółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 0,5 papryki pomarańczowej
  • 0,5 papryki zielonej
  • 1 puszka kukurydzy (wraz z zalewą)
  • 1 puszka fasoli czerwonej (wraz z zalewą)
  • 1 puszka fasoli białej (wraz z zalewą)
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach (wraz z zalewą)
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (można dać więcej)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • świeża lub suszona bazylia do smaku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka brązowego cukru (może być biały)
  • kawałek papryczki chili (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego
  • ser Grana Padano lub parmezan do posypania 
  • olej (np. z winogron lub rzepakowy)

WYKONANIE:
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na niego posiekaną drobną cebulę. 
Czosnek przeciśnij przez praskę i dorzuć do cebuli. Uważaj, żeby go nie przysmażyć, tylko poddusić z cebulką przez chwilkę.
Mięso dopraw solą, pieprzem i mieloną słodką papryką i wrzuć na patelnię. Mięso będzie pozbijane w większe kawałki, dlatego dobrze rozdrobnij je na maleńkie kawałeczki drewnianą łopatką (jak do spaghetti).
Do garnka przełóż cebulę z czosnkiem, kukurydzę, pomidory, fasolę białą i czerwoną (zawartość wszystkich puszek wlej wraz z zalewami - nie wylewaj ich do zlewu!). Podgrzewaj wszystko razem przez 10 minut.
Dodaj mięso do garnka z fasolą, kukurydzą i pomidorami, a na patelni po mięsie usmaż na rozgrzanym oleju paprykę pokrojoną w większą kostkę (1,5 cm x 1,5 cm). Smaż ją krótko, tak, by była odrobinkę przyrumieniona  z wierzchu, a chrupiąca i soczysta w środku. Przełóż ja do garnka z mięsem i warzywami.
Dodaj 2 szklanki bulionu, pieprz cayenne, pieprz, sól, cukier, bazylię (świeżą drobno posiekaj), masło oraz przecier pomidorowy (opcjonalnie odrobinę posiekanej papryczki chili, jeśli zupa ma być bardzo ostra). Całość gotuj jeszcze jakieś 5-10 minut, by smaki się "przegryzły", a zupa lekko zgęstniała. 
Gotową zupę posyp tartym parmezanem lub Grana Padano. Podawaj z grzankami lub pieczywem czosnkowym. Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Moja ulubiona zupa, polecam, jest pyszna! /ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I nigdy się nie nudzi:) Najlepiej smakuje wyjadana wprost z garnka:)

      Usuń
  2. a ja dodałam jeszcze soczewicy i posypaliśmy pietruszką - wszystko sypiemy pietruszką :)))))) wyszło pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł z tą soczewicą! A pietruszki nigdy za wiele:) Pozdrowienia!

      Usuń
  3. Ugotowałam zupkę wg przepisu i co?................. I była wyśmienita!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przyszla zimna jesien,przyszedl czas na najwspanialsza z zup :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uuu przyszla zima czas na zupke meksykanska :-) uwielbiam ja :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, cieszę się bardzo, że zupa tak CI smakuje i, z tego co widzę, gotujesz ją przez cały rok :) U mnie też często gości na stole, bo moje Dzieciaki też ją uwielbiają :)

      Usuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP