Kisiel truskawkowy to smak, który od zawsze przywodzi mi na myśl moje
wczesne dzieciństwo. Wtedy, kiedy o słodycze było trudno, kisiel
stanowił nie lada rarytas:) Dzisiejszy mój przepis, na zamówienie
Ani:), to kisiel z mrożonych truskawek, banalnie prosty, ekspresowy deser nie
tylko dla najmłodszych. Ja słodzę go syropem z agawy, ale jeśli nie
macie go w domu, możecie spokojnie zastąpić go cukrem, tak jak robiły to
nasze mamy:) Jeśli macie ochotę możecie odłożyć kilka mniejszych
truskawek i wrzucić je potem do gotowego kisielu albo wszystkie owoce
zmiksować od razu. Kisiel przyrządzić możecie z przeróżnych owoców,
próbujcie, smakujcie...;) Wspaniale smakuje polany odrobiną świeżej,
słodkiej śmietanki... Polecam!
SKŁADNIKI:
- 450 g mrożonych truskawek
- 500 ml wody
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- syrop z agawy lub cukier trzcinowy wg uznania do smaku
WYKONANIE:
Truskawki odmroź i zmiksuj na gładką masę.
450 ml wody zagotuj w garnku.
W reszcie wody rozpuść mąkę ziemniaczaną i tyle syropu z agawy lub cukru, ile lubisz..
Gdy woda zacznie wrzeć, wlej do niej mus truskawkowy i wodę z mąką ziemniaczaną.
Pogotuj chwilę, aby kisiel zgęstniał.
Przelej do miseczek i polej śmietanką. Smacznego!
Eryk dziękuje cioci :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że mu kisielek posmakuje:)
OdpowiedzUsuń