niedziela, 17 listopada 2013

Batoniki musli




Batoniki musli zrobione w domu są o niebo lepsze od tych kupnych. Gwarantuję Wam, że jeśli choć raz zrobicie je sami, już nigdy nie sięgniecie po te ze sklepowej półki! Ja bardzo często szykuję je dla moich Dzieci i nie mam wyrzutów sumienia, ze jedzą coś słodkiego:) Do ich przygotowania potrzeba płatków owsianych (ja daję pół na pół z żytnimi, żeby było zdrowiej), ulubionych orzechów, bakalii oraz mleka skondensowanego i miodu. Możecie przygotować batoniki według własnego uznania i dodać takie składniki, jakie lubicie najbardziej lub akurat macie w domowej spiżarce. Batoniki musli stanowią wspaniałą przekąskę, którą możecie zabrać do pracy lub dać swoim Pociechom do szkoły na drugie śniadanie. Zapewniam Was, że nasycą Was porządnie i dodadzą Wam energii na długo. Do tego smakują naprawdę rewelacyjnie! Przepyszne, chrupiące połączenie całej masy zdrowia w jednym małym batoniku!  Gorąco polecam! 


SKŁADNIKI na dużą blachę:
  • 250 g płatków owsianych (dałam połowę żytnich)
  • 75 g słonecznika łuskanego
  • 75 g pestek dyni
  • 75 g orzechów laskowych
  • 75 g migdałów
  • 75 g orzechów pekan
  • 75 g suszonej żurawiny
  • 75 g suszonej śliwki
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 1 puszka skondensowanego słodzonego mleka
  • 100 g miodu 

WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do180 stopni C.
Mleko słodzone podgrzej lekko w garnku.
Osobno podgrzej lekko miód.
Płatki, słonecznik, pestki dyni, posiekane orzechy, migdały, posiekane suszone owoce i wiórki kokosowe wsyp do miski i dobrze wymieszaj. 
Do mieszanki bakalii wlej mleko skondensowane i miód. Dokładnie wymieszaj.
Masę przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 36 x 25 cm, leciutko wyrównaj (nie wolno mocno dociskać, bo batoniki wyjdą zbite i twarde) i piecz około 30 minut na złoty kolor.
Po upieczeniu batoniki ostudź i pokrój na prostokąty.
Batoniki przechowuj w lodówce. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP