Święta Bożego Narodzenia już tuż tuż, więc pora, aby na blogu zaczęły pojawiać się
świąteczne przepisy:) Ciasto na piernik staropolski dojrzewa już pięknie
w mojej piwnicy, mam nadzieję, ze Wy także zdążyliście je
zagnieść?:) Przepis na tradycyjne pierniczki, które robię co roku, a
które muszą swoje również "odleżeć", by troszeczkę zmięknąć, podam Wam już
lada dzień. A tymczasem zaskoczę może niektórych z Was przepisem na pierniczki na... drożdżach. I co najważniejsze - wcale nie czuć w
nich ich dodatku. Są grubiutkie i miękkie, piekłam je po raz pierwszy i powiem szczerze, bardzo mi smakowały. Jest to na pewno mała odmiana od typowych pierniczków, ale na pewno choć raz warto je wypróbować, zawsze to kolejny fajny przepis do świątecznej kolekcji wypieków:) W szczelnie zamkniętym słoiku lub puszce
wytrzymają do Świąt i będziecie mogli nimi obdarować swoich
Najbliższych:) Robi się je błyskawicznie, moje Dzieci miały oczywiście
mnóstwo frajdy przy wykrawaniu ich foremkami:) Przepis zaczerpnięty ze
strony domowe-wypieki.pl. Polecam!
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 czubata łyżka miodu
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 25g świeżych drożdży
- 40g miękkiego masła
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C.
Na początek zajmij się suchymi składnikami, tzn. mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, przyprawą do piernika oraz sodą.
Miód
podgrzej lekko w garnuszku wraz z masłem, tylko do rozpuszczenia się
obu składników. Następnie dodaj pokruszone drożdże i dokładnie
wymieszaj.
Przelej całość do wcześniej przygotowanych suchych składników oraz dodaj jedno jajko.
Wyrób wszystko na gładkie i elastyczne ciasto.
Teraz
rozwałkuj na wybrana grubość ciasto (np. 1-1,5 cm), w razie konieczności podsypując
lekko mąką. Pamiętaj, że grubsze pierniczki będą bardziej miękkie.
Foremkami wytnij dowolne kształty i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przed włożeniem blaszki do piekarnika posmaruj wszystkie pierniczki jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka.
Piecz pierniczki ok. 10-15 min.
Gotowe przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku lub puszce. Smacznego!
w zeszłym roku zrobiłam te pierniczki - wyszły super, w tym roku też robię - wspaniały przepis Pani Ilono
OdpowiedzUsuń