Pomysł na tę tartę
chodził za mną od kilku dni. Wyobraziłam sobie jak musi smakować połączenie
białej czekolady, mascarpone i malin, i nie miałam wątpliwości, że to będzie
strzał w dziesiątkę!:) Powstała tak prosta w przygotowaniu tarta, że prościej
się nie da:) Dwa składniki na krem, trzy na spód, świeże maliny i przepyszny
deser gotowy! Tarta jest wyśmienita, krem z białej czekolady i mascarpone
idealnie komponuje się z czekoladowym spodem i malinami. Dobrze schłodzona w
lodówce smakuje rewelacyjnie, jest delikatna, kremowa i rozpływa się w ustach.
Mój Mąż, który jest niezwykle oszczędny we wszelkich komplementach na temat
moich wypieków, stwierdził wyjątkowo, że jest "genialna":)) Zatem nie
macie wyboru - MUSICIE ją zrobić!:))) Bardzo polecam!
SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWY SPÓD:
- 200 g herbatników (ja użyłam Petitki)
- 100 g czekolady (dałam 50 g mlecznej i 50 g
gorzkiej)
- 50 g miękkiego masła
SKŁADNIKI NA KREM:
- 250 g mascarpone
- 200 g białej czekolady
DODATKOWO:
- 250-300 g świeżych malin
- cukier puder do oprószenia
WYKONANIE:
SPÓD:
Czekoladę rozpuść w kąpieli
wodnej.
Do malaksera włóż herbatniki, przelej
czekoladę i dodaj masło. Zmiksuj wszystko na gładko.
Dno i boki formy do tarty o średnicy 24-25 cm wyłóż
przygotowaną masą ciasteczkową, dobrze ugnieć i wsadź do lodówki
na czas przygotowywania kremu.
KREM:
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli
wodnej. Ostudź lekko.
Mascarpone ubij przez kilka
sekund mikserem.
Teraz zacznij powoli wlewać roztopioną
czekoladę do mascarpone, cały czas miksując.
Spód wyjmij z lodówki. Przelej na niego
gotowy krem, ułóż na wierzchu maliny (otworkami w dół).
Tartę trzymaj w lodówce przez około 12
h, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem oprósz maliny
cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego!
Biała czekolada i maliny to świetny zestaw, tarta genialna.
OdpowiedzUsuńZgadza się, to połączenie idealne:) Dziękuję:)
UsuńWygląda tak, że mam ochotę wbić widelczyk w monitor. Boska!
OdpowiedzUsuń:))) Dziękuję! Cieszę się, ze kusi:))
UsuńPopatrzyłam i musiałam................takie pyszności spróbować. Wg Pani przepisu, wszystko wykonałam i................................................. I BOMBA!!!!! Cóż za smak!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńMoja cała rodzina -(w szczególnosci mąż) bardzo dziękuje za ten przepis. Tarta króluje u nas w domku w każdą niedzielę. Strzał w dziesiątkę! W przyszłym tygudniu czynię bunt i robie ciasto z jabłkami wg Pani przepisu. Mniam. Zycze dużo dobrego. E.
OdpowiedzUsuńOgromnie się cieszę, że tarta zdobyła serce Pani Rodziny!:))) Mam nadzieję, że ciasto z jabłkami również przypadnie Wam do gustu:) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńCzym zastąpić maliny ?
OdpowiedzUsuńProponuję zastąpić je najlepiej borówkami lub jagodami. Albo truskawkami (z tym, że teraz dostępne są tylko te duże hiszpańskie, a wiadomo, ze to nie to samo co nasze polskie:)). Można też użyć ananasa z puszki w kawałkach lub brzoskwiń, tarta ma uniwersalny smak i będzie się świetnie komponowała z większością owoców. Po prostu połączenie malin i białej czekolady jest według mnie wyjątkowe:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńA jakiej wielkości jest foremka na tarte i jaka wysokość boków?
OdpowiedzUsuńForma na tartę ma średnicę 25 cm, wysokość boków to 4 cm:)
OdpowiedzUsuńTarta cudownie przepyszna delicje...nie można się oprzeć.... Będę próbować z innymi owocami choć z malinami to połączenie idealne
OdpowiedzUsuńStrasznie się cieszę! :)) Tarta smakuje świetnie z różnymi owocami i na pewno warto spróbować innego połączenia, ale osobiście też uważam, że z maliny i biała czekolada to duet doskonały! :)
UsuńSuper przepis na tarte bo maliny i biała czekolada to bardzo pociągający duet
OdpowiedzUsuńNaduniu, dziękuję! :)) Masz rację, to fantastyczny duet :*
UsuńDlaczego mi się mascarpone z czekoladą ciągle waży :((
OdpowiedzUsuńKrem nie powinien się ważyć, dlatego proszę spróbować użyć mascarpone w temperaturze pokojowej i po lekkim ubiciu wlewać do niego rozpuszczoną i lekko ostudzoną czekoladę - cienkim strumieniem, cały czas miksując, ale już na średnich obrotach miksera.
Usuńcudowna :-)
OdpowiedzUsuńMoja foremka też ma 25 cm a wyszedł cieńki naleśnik :(
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem w przepisie jest błąd, powinno być 500 g mascarpone, czyli 2 opakowania. Ja daję 2 opakowania i jest ok, do tego ok. 150 g białej czekolady, bo inaczej wychodzi za słodkie. Można też zmodyfikować przepis i polać z wierzchu owoce cienką warstwą galaretki. Tarta jest bardziej lekka i kwaskowość galaretki powoduje, że nie jest aż taka słodka :)
Usuń