środa, 6 sierpnia 2014

PIECZONE JABŁKA NADZIEWANE PIKANTNĄ KASZANKĄ




Jestem przekonana, ze czegoś takiego jeszcze nie jedliście?;) To danie zaskakuje swoim smakiem całkowicie, kaszanka w takiej wersji przestaje być już zwykłą kaszanką, a nabiera wykwintności. Słodycz i kruchość jabłka idealnie komponuje się z delikatnym, ale lekko pikantnym smakiem nadzienia. Całość zapieczona w piekarniku przechodzi wzajemnie zapachem i aromatem, dając obłędny efekt. Nawet jeśli sceptycznie podchodzicie do tematu kaszanki, to gwarantuje Wam, ze tej wersji po prostu musicie spróbować:) Danie przygotowuje się błyskawicznie, jest ono świetnym rozwiązaniem na grilla bądź domowe przyjęcie. Bardzo gorąco polecam!


SKŁADNIKI (porcja na 4 sztuki):

  • 500 g dobrej jakości kaszanki
  • 4 duże kruche słodkie jabłka
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3/4 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1,5 łyżeczki świeżego tymianku (lub 0,75 łyżeczki suszonego)

WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej to temperatury 200 stopni C.

JABŁKA:
Jabłka dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Zetnij lekko górę, tak aby powstał "daszek" do przykrycia. Małą łyżeczką ostrożnie wydrąż środek, tak aby nie uszkodzić bocznych ścianek i dołu jabłka. Uważaj, żeby nie przebić się na wylot. 

NADZIENIE:
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć na nią cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Zrumień ją lekko.
Kaszankę obierz z błonek i pokrój na grubsze plasterki. Dodaj do podsmażonej cebulki i rozdrobnij lekko drewnianą łopatką na mniejsze kawałki (podczas dalszego mieszania kaszanka i tak się rozpadnie).
Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do kaszanki.
Wsyp słodką mieloną paprykę i tymianek. Dokładnie, ale krótko zamieszaj.

Nadzienie podziel na 4 części i nadziej nim każde jabłuszko "z górka". Przykryj "daszkiem".
Zawiń jabłka pojedynczo w folię aluminiową, ale nie całkowicie szczelnie, góra ma być lekko odsłonięta, aby powietrze miało gdzie uchodzić.
Piecz jabłka 20-25 minut, sprawdzając po tym czasie czy są gotowe poprzez lekkie  nakłucie z boku. 
Możesz podawać je z pieczonymi ziemniaczkami lub jako osobne danie. Gotowe! Smacznego!






5 komentarzy:

  1. Ilonka, szalejesz z przepisami! ;) Nietypowa, choć bardzo ciekawa propozycja! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny pomysł! Ciekawe jak smakuje??

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda to mega apetycznie ... mniam :)
    Tak obserwuje i czekam na więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przyrządziłam to ciekawe danie i okazało się strzałem w dziesiątkę. Dziękuje bardzo!!!

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP