Dziś mam dla Was elegancki tort kokosowo-malinowy, który jest połączeniem najdelikatniejszego sernika na zimno z klasycznym biszkoptem i galaretką. Najciekawszym jego elementem jest niewątpliwie środek, czyli właśnie malinowa galaretka ukryta w jego wnętrzu. Tort jest prosty w przygotowaniu, wymaga jedynie czasu, ponieważ galaretka musi dobrze stężeć (ale to możecie zrobić dzień wcześniej:) Przepis znalazłam na blogu Przepisy Aleksandry i wiedziałam, że będzie fantastyczny:) Zmodyfikowałam go oczywiście nieco, ale ogólny efekt jest świetny. Delikatnie kokosowa masa sernikowa w połączeniu z malinowym wypełnieniem i czekoladowym puszystym biszkoptem to trio doskonałe! Wspaniale smakuje i pięknie się prezentuje, zatem koniecznie zróbcie ten tort!:) Bardzo polecam!
SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY:
- 2/3 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek kakao
- 3 jaja
- 2 łyżki oleju
SKŁADNIKI NA MALINOWĄ GALARETKĘ:
- 550 g malin
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 200 ml wody
- 2 opakowania galaretki o smaku malinowym
SKŁADNIKI NA KOKOSOWĄ MASĘ SERNIKOWĄ:
- 500 g mascarpone
- 1 puszka mleczka kokosowego - 400 ml (koniecznie trzymanego wcześniej przez 24 h w lodówce)
- 200 g kremowego serka (użyłam "Delfico")
- 300 g śmietany kremówki 36%
- 150 g cukru pudru
- 6 łyżeczek żelatyny
- 1/4 szklanki wody
- 75 g wiórków kokosowych
WYKONANIE:
MALINOWA GALARETKA:
Ten element tortu możesz wykonać dzień wcześniej albo 2-3 h przed przystąpieniem do robienia tortu.
Zagotuj 200 ml wody i rozpuść w niej dwa opakowania galaretki malinowej. Pozostaw do przestygnięcia.
Maliny zblenduj z cukrem i sokiem cytrynowym na gładko. Gotowy mus dodaj do przestudzonej galaretki.
Dno tortownicy o wymiarach 18 cm (lub - jak to było w moim przypadku - rondla o tej średnicy), wyłóż folią spożywczą i przelej do niej malinową mieszankę.
Wstaw do lodówki na 2-3 h (lub na cała noc) do całkowitego stężenia.
BISZKOPT:
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzej do temperatury 165 stopni.
Dno tortownicy o wymiarach 21-22 cm wyłóż folią aluminiową.
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zacznij dodawać stopniowo cukier.
Nie przerywając ubijania dodaj po jednym żółtku, na koniec wlej olej i zamieszaj jeszcze całość.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao przesiej przez sitko i wsyp delikatnie do ubitych jajek. Wymieszaj ostrożnie drewnianą łyżką lub szpatułką.
Przełóż bardzo delikatnie gotową masę do tortownicy i piecz biszkopt około 25 minut do tzw. suchego patyczka.
Po wystudzeniu biszkoptu zetnij równiutko jego górę, żeby wyrównać całość.
KOKOSOWA MASA SERNIKOWA:
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
W osobnej misce utrzyj przez chwilkę mascarpone z kremowym serkiem i cukrem pudrem.
Puszkę z mlekiem kokosowym postaw do góry dnem i otwórz. Zlej wodę kokosową, która zebrała się na wierzchu, nie będziesz jej potrzebować do kremu. Całkowicie stwardniałe mleko kokosowe dodaj do mascarpone i serka.
Dołóż do tego ubitą kremówkę, a także zmielone w malakserze na drobno wiórki kokosowe i zamieszaj delikatnie całość.
Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki wrzącej wody i cienką strużką wlej do masy, dobrze i krótko miksując całość.
SKŁADANIE TORTU:
Do tortownicy o wymiarach 21-22 cm wsadź gotowy spód biszkoptowy.
Na niego wyłóż 1/3 części Kokosowej Masy Sernikowej.
Na środek masy połóż ostrożnie wyjęty z foli krążek z galaretki malinowej, tak aby boki pozostały puste.
Teraz wypełnij Kokosową Masą Sernikową powstałe luki miedzy malinowym krążkiem a tortownicą.
W tym momencie obwiń górę tortownicy folią aluminiową, tak jakbyś chciał ja podwyższyć (urwij folię na długość około 80 cm, zegnij dwa razy wzdłuż na pół i takim paskiem owiń brzegi formy, ściskając dwa końce foli od góry w miejscu zejścia, żeby nie spadła). Zabieg jest ten potrzebny, ponieważ masa kokosowa po przykryciu krążka malinowego wystaje poza brzegi tortownicy, wiec trzeba tortownicę "przedłużyć w górę" a następnie resztę masy połóż na górę krążka. Wyrównaj całość od góry, dociśnij jeszcze folię, aby na pewno dobrze trzymała masę i wsadź do lodówki na minimum 12 h (najlepiej na całą noc) do całkowitego stężenia.
Po tym czasie zdejmij obręcz z foli aluminiowej i obkrój nożem cały tort po bokach, żeby dobrze odszedł od formy.
Udekoruj malinami posypanymi cukrem pudrem lub według uznania. Gotowe! Smacznego!
O mamo! Jak on wygląda!
OdpowiedzUsuń<3
:)))))))))))))))))))))
UsuńRzeczywiście wygląda bardzo elegancko, a środek jest bardzo ciekawy. Piękny! Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, ja również pozdrawiam serdecznie!:))
UsuńWow! Jestem pod wrażeniem :) Wygląda niesamowicie.
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie:))
UsuńPięknie się prezentuje - bardzo zachęcająco, mimo, że nie przepadam za kokosem ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) W tym torcie posmak kokosa jest bardzo delikatny, nie dominuje nad całością:)
UsuńPiękny torcik, a połączenie smaku malin z kokosem musi być nieziemskie!:)
OdpowiedzUsuńO tak, to cudowne połączenie, warto spróbować:)
UsuńRobiłam sernik na tej samej zasadzie, tylko z truskawkami. Zdecydowanie wywołuje efekt "łał" u gości :)
OdpowiedzUsuńZ truskawkami zrobię następnym razem, musiało wspaniale smakować:))
UsuńCzy maliny mogą być mrożone ?
OdpowiedzUsuńTak, mogą być mrożone. Możesz je rozmroziv wcześniej, odlać powstały sok i zblendowac maliny wg przepisu z dodatkami:)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, chciałabym spróbowac go zrobić :) mam jednak pytanie, ile ml mleczka kokosowego potrzeba? Bo w sklepach są dwie puszki: 400ml i 165ml.
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie :) Już dopisze w przepisie, chodzi o puszkę 400 ml :) Pozdrawiam serdecznie!
UsuńWitam. Czy mogę wcześniej przed położeniem galaretki nasączyć biszkopt wodą letnią z sokiem z cytryny? Czy to może zepsuć całość? Przymierzam się do zrobienia tego tortu jednak boję się o suchość ciemnego biszkoptu. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńMogę żelatyne zastąpić agarem i ile?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak. 1 łyżeczka żelatyny odpowiada około 1-2 łyżeczkom agaru, więc proporcjonalnie.
OdpowiedzUsuń