piątek, 26 września 2014

CHRUPIĄCE KRĄŻKI CEBULOWE - ONION RINGS





Złociste, chrupiące cebulowe krążki w pikantnej panierce to szybka i prosta propozycja na pyszną przekąskę:) Krążki idealnie smakują podane z ulubionym dipem, naprzykład czosnkowym, ziołowym czy nawet samym ketchupem. Świetne jako przegryzka podczas oglądanie filmu lub na wieczorne spotkanie przy piwie. Jedyny ich minus jest taki, że znikają błyskawicznie! Moja Rodzina upomina się wciąż o nowe porcje nim skończę smażyć kolejną:) Mnie osobiście najbardziej smakują, gdy trochę ostygną, smak cebuli jest wtedy najintensywniejszy. Ale gorące są równie pyszne! Mój Mąż prosi czasem nawet, abym je zrobiła po prostu na obiad!! Bez żadnych dodatków w postaci mięsa czy surówki:) No to robię, jak Pan sobie życzy:D Cała przyjemność po mojej stronie - mam ekspresowy i przede wszystkim MEGA TANI obiad, a familia szczęśliwa i najedzona do syta (następnego dnia faszeruję ich nadprogramową ilością wszelakich surówek i jesteśmy kwita ze zdrowowym odżywianiem:D). Bardzo polecam!


SKŁADNIKI:
  • 4 cebule
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyzeczka ostrej papryki w proszku
  • olej do smażenia (ja użyłam rzepakowy)

SKŁADNIKI NA JOGURTOWO-MAJONEZOWY DIP CZONSKOWY:
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 łyżeczki brązowego cukru
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

WYKONANIE:
KRAŻKI CEBULOWE:
Cebule obierz z łusek, pokrój w grubsze plastry (6-7 mm) i rozłoż je na krążki.
W jednej miseczce roztrzep jajka z mlekiem.
W drugiej - wymieszaj mąkę z ostrą papryką.
W trzeciej - wymieszaj bułkę tartą z solą.
Pojedyncze krążki panieruj najpierw w mące z solą, następnie w roztrzepanym jajku z mlekiem, a na końcu obtocz je dokałdanie w bułce tartej z papryką.
Krążki smaż we frytownicy na rozgrzanym oleju w temperaturze 190 stopni C lub na patelni albo w rondlu - na głębokim oleju (około 3-4 cm od dna).
Usmażone krążki wyłóż na papierowy ręcznik, by obciekły z nadmiaru tłuszczu. 

JOGURTOWO-MAJONEZOWY DIP CZOSNKOWY:
Majonez wymieszaj z jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, sól i pieprz do smaku. Gotowe! Smacznego!






1 komentarz:

  1. O Rany, zbieramy się z chłopakiem do oglądania filmu, szkoda, że nie trafiłam na ten przepis wcześniej! wygląda i pewnie smakuje obłędnie :)

    pozdrawiam i zapraszam na naszego nowego bloga o dżemach!
    www.owocowyogrod.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP