piątek, 3 października 2014

BISZKOPT OWSIANY Z KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI I KREMEM BUDYNIOWYM




Sezon na śliwki w pełni, nie mogło zatem zabraknąć na moim blogu ciasta ze śliwkami:) Nie jest to jednak tradycyjny placek:) Moje Dzieci bardzo chciały zjeść "jakieś" ciasto ze śliwkami i kremem, więc tak oto powstał biszkopt w zdrowszej wersji, bo z mąki owsianej, który przełożyłam kremem na bazie budyniu i mascarpone. Na wierzch ułożyłam duże, jędrne i słodkie śliwki, które uprzednio posypałam cynamonem i brązowym cukrem, dodałam odrobinę masła i skarmelizowałam, a "sos", który powstał z karmelizacji owoców użyłam do polania całości. Ciasto jest bardzo smaczne, lekkie i znika błyskawicznie ze stołu:) Ważne jest tylko, aby śliwki były naprawdę słodkie, by ich smak dominował nad całością. Ciasto pięknie się prezentuje, także z powodzeniem może uchodzić za torcik:) Bardzo polecam!


SKŁADNIKI NA BISZKOPT OWSIANY:

  • 3 jaja
  • 1/3 szklanki + 1 łyżka cukru
  • 3 czubate łyżki mąki owsianej*
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki gorącej wody


SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego z cukrem (60 g)
  • 400 ml mleka 3/2 %
  • 250 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru (lub więcej/mniej według uznania)


SKŁADNIKI NA KARMELIZOWANE ŚLIWKI:

  • 500 g bardzo słodkich śliwek
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 5 łyżek brązowego cukru (lub więcej/mniej według uznania)


WYKONANIE:
BISZKOPT OWSIANY:

Wszystkie składniki na biszkopt muszą być w temperaturze pokojowej.

Dno tortownicy o średnicy 21-22 cm wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Posmaruj je lekko olejem (boków nie smaruj).

Mąki przesiej i odłóż.

Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C.

Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zacznij dodawać (łyżka po łyżce) cukier, aż powstanie gęsta, lśniąca piana.
Żółtka roztrzep widelcem z gorącą wodą w miseczce. Powoli dodaj do zółtek, po czym zmiksuj krótko, ale dokładnie.
Do masy zacznij powolutku wsypywac przesiane mąki, wymieszaj wszystko bardzo ostrożnie, ale dokładnie drewnianą łyżką, wygraniając masę od dołu ku górze.
Przełóż ciasto do tortownicy i piecz okolo 30-35 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i ostudź.

KREM BUDYNIOWY:
W garnuszku z grubym dnem zagotuj 350 ml mleka. 
W 50 ml mleka rozmieszaj proszek budyniowy i wlej mieszankę na gotujące się mleko. Ugotuj budyń.
Całkowicie ostudzony budyń zmiksuj krótko z mascarpone i cukrem pudrem.

KARMELIZOWANE ŚLIWKI:
Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i wyjmij pestki.
Na patelni rozgrzej masło, wrzuć śliwki, zasyp cukrem i cynamonem, całość dokładnie wymieszaj. Smaż śliwki około 20-25 minut. Ostudź.

SKŁADNANIE CIASTA:

Biszkopt połóż na paterze lub ozdobnym talerzu.
Posmaruj go kremem budyniowym.
Na kremie ułóż śliwki (przecięciem do dołu) i polej kilkoma łyżkami sosu z karmelizowania owoców.
Gotowe! Smacznego!

* Domowa Mąka Owsiana: odpowiednią ilość płatków owsianych zmiel w malakserze lub blenderze. Gotowe!





3 komentarze:

  1. Ten krem skradł moje serce, natomiast śliwki skradły i duszę. Jestem zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawi mnie ten biszkopt- pozwolisz, że przepis skradnę? ;) Budyń + cynamonowe śliwki, ach... wspaniałe połączenie!

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP