poniedziałek, 20 października 2014

JESIENNE CIASTO DYNIOWO-KOKOSOWE Z ANANASEM I SŁONECZNIKIEM





Pachnące cynamonem, aromatyczne, typowo jesienne ciasto dyniowo-kokosowe z ananasem i słonecznikiem. Ciasto, które w jesienne, chłodne dni doskonale smakuje z kubkiem gorącej herbaty:) Jest ciężkie i wilgotne, ma piękny, dyniowy kolor, ananas dodaje jeszcze słodyczy, a słonecznik wspaniale chrupie w tle. Do ciasta używam pulpy kokosowej, ktora zostaje mi z produkcji domowego mleka kokosowego. Ale z powodzeniem możecie użyć "nienaruszonych" wiórków kokosowych, smak będzie jeszcze intensywniejszy:) Z tego ciasta możecie rówież upiec dyniowe muffinki:) Powinno bez problemu wyjść 12 sztuk. Bardzo polecam!


SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka puree z dyni*
  • 1,5 szklanki mąki pszennej 
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 0,5 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)
  • 0,5 szklanki domowego mleka kokosowego (można użyć z puszki lub krowiego albo roślinnego)
  • 3/4 szklanki pulpy z wiórków kokosowych (pozostałości po produkcji domowego mleka) lub zwykłych wiórków kokosowych
  • 4 plastry ananasa z puszki lub 3/4 szklanki krojonego ananasa
  • 1/3 szklanki słonecznika łuskanego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej


WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.

Formę do ciasta o średnicy 18 cm wysmaruj olejem. 

Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki i dodaj do nich pozostałe mokre (wraz z pokrojonym w male kawałki ananasem). Dokładnie zamieszaj. Ciasto będzie bardzo gęste, takie ma być.
Ciasto przełóż do formy i piecz około 50-60 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. 
Wyjmij  z piekarnika i pozostaw w formie do ostygnięcia. Gotowe! Smacznego!

*Jak zrobić puree z dyni: Dynię o wadze 1-1,2 kg umyj, obierz ja ze skóry, wydrąż środek (pestki i miękki miąższ) i pokrój w kostkę (około 1,5 - 2 cm), a następnie zapiecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni C na blasze wyłożonej folią aluminiową lub w naczyniu żaroodpornym. Po tym czasie wyjmij dynię z piekarnika, ostudź i zmiksuj w malakserze na gładkie puree. Odmierz potrzebną ilość do ciasta, a resztę zostaw na inny mój dyniowy przepis:)



4 komentarze:

  1. Pyszne, jesienne smaki! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda super, a ja uwielbiam dynię pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki porządny kawałek ciasta na podwieczorek z kubkiem ulubionej herbaty... Mmm, coś wspaniałego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To połączenie dyni i kokosu na pewno jest pyszne

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP