Pachnące cynamonem, aromatyczne, typowo jesienne ciasto dyniowo-kokosowe z ananasem i słonecznikiem. Ciasto, które w jesienne, chłodne dni doskonale smakuje z kubkiem gorącej herbaty:) Jest ciężkie i wilgotne, ma piękny, dyniowy kolor, ananas dodaje jeszcze słodyczy, a słonecznik wspaniale chrupie w tle. Do ciasta używam pulpy kokosowej, ktora zostaje mi z produkcji domowego mleka kokosowego. Ale z powodzeniem możecie użyć "nienaruszonych" wiórków kokosowych, smak będzie jeszcze intensywniejszy:) Z tego ciasta możecie rówież upiec dyniowe muffinki:) Powinno bez problemu wyjść 12 sztuk. Bardzo polecam!
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka puree z dyni*
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 0,5 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)
- 0,5 szklanki domowego mleka kokosowego (można użyć z puszki lub krowiego albo roślinnego)
- 3/4 szklanki pulpy z wiórków kokosowych (pozostałości po produkcji domowego mleka) lub zwykłych wiórków kokosowych
- 4 plastry ananasa z puszki lub 3/4 szklanki krojonego ananasa
- 1/3 szklanki słonecznika łuskanego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Formę do ciasta o średnicy 18 cm wysmaruj olejem.
Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki i dodaj do nich pozostałe mokre (wraz z pokrojonym w male kawałki ananasem). Dokładnie zamieszaj. Ciasto będzie bardzo gęste, takie ma być.
Ciasto przełóż do formy i piecz około 50-60 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka.
Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do ostygnięcia. Gotowe! Smacznego!
*Jak zrobić puree z dyni: Dynię o wadze 1-1,2 kg umyj, obierz ja ze skóry, wydrąż środek (pestki i miękki miąższ) i pokrój w kostkę (około 1,5 - 2 cm), a następnie zapiecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni C na blasze wyłożonej folią aluminiową lub w naczyniu żaroodpornym. Po tym czasie wyjmij dynię z piekarnika, ostudź i zmiksuj w malakserze na gładkie puree. Odmierz potrzebną ilość do ciasta, a resztę zostaw na inny mój dyniowy przepis:)
Pyszne, jesienne smaki! Mniam :)
OdpowiedzUsuńwygląda super, a ja uwielbiam dynię pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńTaki porządny kawałek ciasta na podwieczorek z kubkiem ulubionej herbaty... Mmm, coś wspaniałego :)
OdpowiedzUsuńTo połączenie dyni i kokosu na pewno jest pyszne
OdpowiedzUsuń