wtorek, 21 października 2014

KASZA JAGLANA Z AROMATYCZNĄ DYNIĄ, CIECIORKĄ, FETĄ I PIETRUSZKĄ




Jesienią podaję mojej Rodzinie dynię na tysiąc sposobów:) Uwielbiamy ją w każdej postaci. To mój kolejny przepis z wykorzystaniem pięknej, pomarańczowej i słodkiej dyni Hokkaido. Pokrojoną w kostkę dynię skrapiam oliwą z oliwek, doprawiam przyprawami, w tym cynamonem i płatkami chili i zapiekam do miękkości w piekarniku. Gotową kładę na ugotowanej kaszy jaglanej, dodaję cieciorkę oraz kruszoną fetę i obficie posypuję siekaną natką pietruszki. Całość zajmuje mi tyle czasu, ile piecze się dynia. Szybkie i terściwe jesienne danie gotowe! Bardzo polecam!


SKŁADNIKI (na 2 - 4 osoby):
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju do gotowania kaszy
  • 1/3 łyżeczki soli do osolenia kaszy
  • 1 mała dynia Hokkaido
  • 1 puszka cieciorki
  • 80-100 g sera feta
  • papryka chili w płatkach
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki siekanej natki pietruszki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz


WYKONANIE:
Kaszę jaglaną wsyp na sitko i dokładnie przepłucz ciepłą wodą z kranu. Następnie przelej ją wrzącą wodą z czajnika, wsyp do garnka, zalej 3 szklankami wody i ugotuj ją z solą i olejem według instrukcji na opakowaniu (u mnie okolo 20 minut na małym gazie). 

Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C.

Dynię umyj, przekrój i wydrąż miąższ i pestki (możesz ją wcześniej obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne, gdyż dynia Hokkaido ma cienką i miękką skórkę).
Pokrój ją w większą kostkę (okolo 1,5 - 2 cm) i przerzuć na dużą blachę wyłożoną folią aluminiową. Zalej oliwą z oliwek, posyp przyprawami, posól, popieprz. Wymieszaj dokładnie na blasze i wstaw do pierkarnika. Piecz dynię około 20-25 minut, aż będzie miękka.

Na talerz wyłóż ciepłą kaszę, posyp upieczoną dynią, odcedzoną z zalewy cieciorką, pokruszoną fetą i siekaną natką pietruszki. Gotowe! Smacznego!



4 komentarze:

  1. Zdrowo i pysznie, bo z dynią ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie! uwielbiam kasze jaglaną i dynię - bardzo często jem podobne dania!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie dania można jeść bez końca, nigdy się nie nudzą :)) A jesienią szczególnie wspaniale smakują :)

      Usuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP