środa, 29 października 2014

KORZENNE BABECZKI Z PAJĄKAMI




Jeszcze jedna propozycja na Halloweenową imprezę:) Aromatyczne babeczki korzenne z dekoracją z mascarpone i czekoladowych pająków, zrobionych z pralinek Ferrero Rocher. Nogi to zwykła gorzka czekolada roztopiona, a następnie zamrożona w postaci liter "V". Babeczki zrobiłam na bazie Obrzydliwe Pysznych Babeczek z Glistami, jednak dodałam do nich jogurt, by były bardziej wilgotne.  Babeczki są pyszne i pięknie pachną przyprawą korzenną, a śliwkowe powidła, którymi są nadziane, świetnie komponują się z całością. Pająki robi się błyskawicznie, wystarczy przekroić pralinę na pół, oblać ją czekoladą i za pomocą tejże czekolady przykleić nogi:). Oczy zrobiłam z lukru plastycznego, ale nadadzą się do tego każde drobniutkie cukiereczki. Proste i efektowne babeczki, ucieszą nie tylko dzieci:) Bardzo polecam!


SKŁADNIKI (na około 10 babeczek):
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki ciemnego kakao
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 kostki miękkiego masła
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 18 %
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego/śmietankowego
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych

SKŁADNIK NA KREM:
  • 250-300 g mascarpone
  • 3-4 łyżeczki cukru pudru
  • fioletowy barwnik spożywczy

DO DEKORACJI:
  • 10 pralinek Ferrero Rocher
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • lukier plastyczny + żółty barwnik lub drobniutkie cukiereczki


WYKONANIE:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.

Mąkę, kakao, cukier, proszek i sodę oraz cynamon i przyprawę korzenną wymieszaj w misce.
W osobnej misce ubij całe jajka na puszystą masę, dodając pod koniec ubijania, miękkie masło, jogurt lub śmietanę oraz ekstrakt.
Wymieszaj suche składniki z mokrymi.
Do formy na muffinki włóż papilotki. Każdą napełnij do połowy ciastem. Na środek nałóż po łyżeczce powideł i przykryj resztą ciasta.
Piecz babeczki przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Gotowe wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygniecia.

KREM:
Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem i barwnikiem.
Szprycą z tylką w kształcie gwiazdki udekoruj babeczki kremem.

PAJĄKI:
Pralinki Ferrero Rocher przekrój na pół 3/4 wysokości.
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i przelej ją do woreczka, obetnij leciutko końcówkę, tak, aby móc wyciskać czekoladę.
Pralinki ułóż na dużym talerzu i oblej je z góry czekoladą.
Na osobnym talerzu ułóż papier do pieczenia i zrób na nim odpowiednią ilość dużych liter "V", które będą tworzyły nogi pająka. Talerz z nogami włóż na 10 minut do zamrażalnika.
Po tym czasie za pomocą pozostałej w woreczku czekolady przyklej nogi do ciała pajaka. Pozostaw pająki na 10 minut do zastygnięcia.
Gotowymi pająkami udekoruj babeczki. Gotowe! Smacznego!


źródło dekoracji

7 komentarzy:

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP