To najobrzydliwsze babeczki jakie kiedykolwiek zrobiłam! Są tak obleśne, że najnormalniej w świecie zebrało mi się na wymioty, kiedy je fotografowałam :DDD Póki nie położyłam tych paskudnych glist były śliczne, pięknie czekoladowe, z uroczą czapą soczystej zieleni i okruchami ciasta. Ale te glisty... bleee... to już przesada.. Nie sądziłam, że babeczki wyjdą takie obrzydliwe:D Idealne na Halloween! Oczywiście moje Dzieci były... ZACHWYCONE! No i chyba o to chodzi w halloweenowych wypiekach, prawda? Babeczki w smaku są genialne: bardzo mocno czekoladowe, puszyste i delikatne, a w połączeniu z kremem rozpływają się w ustach. Naprawdę, przepyszne! Nie wahajcie się przed ich zrobieniem:) Kto lubi, może zjeść ze smakiem obślizłą glistę, ja swoje wywaliłam z hukiem do kosza! Bleeee..... Bardzo polecam!
SKŁADNIKI NA BABECZKI (10 dużych sztuk):
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki ciemnego kakao
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 kostki miękkiego masła
- 2 duże jajka
- 0,5 szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromatu śmietankowego/waniliowego
SKŁADNIKI NA KREM:
- 250 g mascarpone
- 3 łyżeczki cukru pudru
- odrobina zielonego barwnika spożywczego
DO DEKORACJI:
- lukier plastyczny + barwnik spożywczy w kolorze cielistym
- lub żelkowe dżdżownice (np. Haribo)
WYKONANIE:
BABECZKI:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
W misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki, czyli mąkę, kakao, cukier, sodę i proszek.
W osobnej misce wymieszaj mikserem ciepłe mleko z miękkim masłem, ekstraktem i jajkami. Dodaj mieszankę do suchych składników i zmiksuj wszystko krótko, ale dokładnie.
Masę przełóż po równo (10 babeczek) do formy na muffinki wyłożonej papilotkami i piecz prze około 25 minut do tzw. suchego patyczka.
Po tym czasie wyjmij babeczki i pozostaw do ostygnięcia.
Gdy babeczki będą już zimne, ostrym nożem zetnij z nich wystający wierzch, tak maksymalnie 1 cm i pokrusz do osobnej miseczki. To będzie nasza "ziemia" do ozdoby babeczek.
KREM:
W międzyczasie przygotuj krem.
Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem i barwnikiem spożywczym.
DEKORACJA:
Z lukru plastycznego zabarwionego na cielisty kolor uformuj 10 glist lub przygotuj 10 żelkowych dżdżownic.
Na każdą babeczkę nałóż 1 lub 2 łyżeczki kremu, posyp "ziemią", czyli pokruszonym ciastem i ułóż ozdobnie glisty. Gotowe! Smacznego!
Ale super! :D
OdpowiedzUsuńwspaniałe i cudowne babeczki, są "prześliczne" :P - ania i bazz
OdpowiedzUsuńTe babeczki są **OBRZYDLIWIE CUDOWNE**!!!!!!!!!!!!!!! Poproszę o jeszcze trochę "obrzydliwych" pomysłów. FANTASTYCZNE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję, starałam się obrzydliwie :D
Usuńsuper, mega pomysłowe :D wyprobuje w tym roku. Przy okazji zapraszam na mojego bloga, który jest poświęcony wyłącznie wypiekom, jakimi są babeczki i muffinki. Przy okazji dowiesz się na czym polega różnica między nimi!
OdpowiedzUsuńhttp://cupcakeinakitchen.blogspot.com