poniedziałek, 27 października 2014

OBRZYDLIWIE PYSZNE BABECZKI Z GLISTAMI NA HALLOWEEN




To najobrzydliwsze babeczki jakie kiedykolwiek zrobiłam! Są tak obleśne, że najnormalniej w świecie zebrało mi się na wymioty, kiedy je fotografowałam :DDD Póki nie położyłam tych paskudnych glist były śliczne, pięknie czekoladowe, z uroczą czapą soczystej zieleni i okruchami ciasta. Ale te glisty... bleee... to już przesada.. Nie sądziłam, że babeczki wyjdą takie obrzydliwe:D Idealne na Halloween! Oczywiście moje Dzieci były... ZACHWYCONE! No i chyba o to chodzi w halloweenowych wypiekach, prawda? Babeczki w smaku są genialne: bardzo mocno czekoladowe, puszyste i delikatne, a w połączeniu z  kremem rozpływają się w ustach. Naprawdę, przepyszne! Nie wahajcie się przed ich zrobieniem:) Kto lubi, może zjeść ze smakiem obślizłą glistę, ja swoje wywaliłam z hukiem do kosza! Bleeee..... Bardzo polecam!


SKŁADNIKI NA BABECZKI (10 dużych sztuk):

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki ciemnego kakao
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 kostki miękkiego masła
  • 2  duże jajka
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromatu śmietankowego/waniliowego

SKŁADNIKI NA KREM:
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • odrobina zielonego barwnika spożywczego

DO DEKORACJI:

  • lukier plastyczny + barwnik spożywczy w kolorze cielistym
  • lub żelkowe dżdżownice (np. Haribo)

WYKONANIE:
BABECZKI:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.

W misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki, czyli mąkę, kakao, cukier, sodę i proszek.
W osobnej misce wymieszaj mikserem ciepłe mleko z miękkim masłem, ekstraktem i jajkami. Dodaj mieszankę do suchych składników i zmiksuj wszystko krótko, ale dokładnie.
Masę przełóż po równo (10 babeczek) do formy na muffinki wyłożonej papilotkami i piecz prze około 25 minut do tzw. suchego patyczka.
Po tym czasie wyjmij babeczki i pozostaw do ostygnięcia.
Gdy babeczki będą już zimne, ostrym nożem zetnij z nich wystający wierzch, tak maksymalnie 1 cm i pokrusz do osobnej miseczki. To będzie nasza "ziemia" do ozdoby babeczek.

KREM:
W międzyczasie przygotuj krem.
Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem i barwnikiem spożywczym.

DEKORACJA:
Z lukru plastycznego zabarwionego na cielisty kolor uformuj 10 glist lub przygotuj 10 żelkowych dżdżownic.
Na każdą babeczkę nałóż 1 lub 2 łyżeczki kremu, posyp "ziemią", czyli pokruszonym ciastem i ułóż ozdobnie glisty. Gotowe! Smacznego!









5 komentarzy:

  1. wspaniałe i cudowne babeczki, są "prześliczne" :P - ania i bazz

    OdpowiedzUsuń
  2. Te babeczki są **OBRZYDLIWIE CUDOWNE**!!!!!!!!!!!!!!! Poproszę o jeszcze trochę "obrzydliwych" pomysłów. FANTASTYCZNE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. super, mega pomysłowe :D wyprobuje w tym roku. Przy okazji zapraszam na mojego bloga, który jest poświęcony wyłącznie wypiekom, jakimi są babeczki i muffinki. Przy okazji dowiesz się na czym polega różnica między nimi!
    http://cupcakeinakitchen.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP