piątek, 17 października 2014

PLACUSZKI Z CUKINII Z BIAŁĄ FASOLĄ I DIPEM JOGURTOWO-KOPERKOWYM




W tym tygodniu króluje u mnie na stole cukinia, dlatego dziś podaję Wam prosty sposób na wyśmienite placuszki z cukinii z białą fasolą.:) Startą cukinię łączę z gniecioną fasolą i zaostrzam smak czosnkiem. Dodaję trochę soli, pieprzu, odrobinę mąki do zagęszczenia i szybkie, wegetariańskie danie gotowe. Placuszki są pożywne i syte, a z dipem jogurtowo-koperkowym smakują pysznie. Nadają się na szybki obiad albo kolację, bardzo dobrze smakują również odgrzane następnego dnia na śniadanie.  Polecam!


SKŁADNIKI NA PLACUSZKI Z CUKINII (około 6-7 sztuk):
  • 1 średnia cukinia
  • 1 puszka białej fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • oliwa z oliwek do smażenia


SKŁADNIKI NA DIP JOGURTOWO-KOPERKOWY:
  • 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
  • garść siekanego koperku
  • 3/4 łyżeczki brązowego cukru
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz


WYKONANIE:
PLACUSZKI Z CUKINII:
Cukinię dokładnie umyj, osusz papierowym ręcznikiem, odkrój ogonki i zetrzyj (razem ze skórką) na tarce o grubych oczkach.
Fasolę odcedź i opłucz na sitku zimną wodą.
Startą cukinę posól i dobrze zamieszaj. Odstaw na 10-15 min, żeby puściła wodę. Po tym czasie odlej wodę z cukinii.
Do cukinii dodaj fasolę i rozgnieć ją widelcem (nie musi być dokładnie, mogą zostać grudki).
Wbij jajko, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę i pieprz i dokładnie wymieszaj wszystko łyżką.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wykładaj łyżką masę cukiniową na placki (po 1-2 łyżki na każdy placek). Smaż placuszki na lekko złoty kolor po około 2-3 minuty z każdej strony.
Placuszki podawaj z dipem jogurtowo-koperkowym lub innym ulubionym. Gotowe! Smacznego! Gotowe! 

DIP JOGURTOWO-KOPERKOWY:
W miseczce wymieszaj jogurt, koperek, cukier, sól i pieprz. Gotowe!


2 komentarze:

  1. placuszki cukiniowe jadłam jak na razie tylko na słodko, ale z chęcią spróbuję także Twojej wersji :) wyglądają po prostu cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mimo, że placuszków cukiniowych w połączeniu z fasolą nie jadłam, to jestem pewna, że ich smak jest wyjątkowy :) A te pomidorki na głównym zdjęciu, wyglądają niczym bombki świąteczne :)))

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP