Przepyszna zupa - krem z cukini, którą pokochacie od pierwszej łyżki:) Ugotowana na warzywnym bulionie i zagęszczona śmietankowym serkiem topionym. Cudowna, kremowa konsystencja, piekny kolor i lekko słodki smak to główne zalety tej zupy. Choć jest sycąca i treściwa, ciężko poprzestać na jednej miseczce:) Możecie podać ją z chrupiącymi groszkami ptysiowymi (dostępne w każdym markecie, ja kupuję w Lidlu), ale świetnie nadaje się tu również opieczona na pataleni lub w tosterze bagietka bądź malutkie czosnkowe grzaneczki. Spróbujcie koniecznie, bardzo polecam!
SKŁADNIKI NA BULION WARZYWNY:
- 1-1,2 l wody
- 2 średnie marchewki
- 4 małe lub 2 średnie ziemniaki
- 10 cm-owy kawałek pora
- 2 cienkie gałązki selera naciowego lub 0,5 małego selera w korzeniu
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
SKŁADNIKI NA ZUPĘ:
- 4 średnie cukinie
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 serki topione o smaku śmietankowym (2 x 100 g)
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
DODATKOWO:
- groszki ptysiowe lub grzanki pokrojone w kosteczkę
WYKONANIE:
BULION WARZYWNY:
Warzywa umyj i obierz. Do garnka wlej wodę, wrzuć por, pokrojoną w 3-4 cm kawałki marchewkę, pokrojone w kostkę ziemniaki, przekrojone na pół gałązki selera naciowego lub seler w korzeniu pokrojony w większą kostkę, liście laurowe i ziele angielskie. Przykryj garnek pokrywką i gotuj bulion na średnim ogniu przez około 25 min, aż warzywa zmiękną.
ZUPA:
Cukinie dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój je w większą kostkę (2-3 cm).
Cebulę poszatkuj w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć na nią cukinię wraz z cebulą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Posól wszystko (około 1 łyżeczka soli). Podsmaż warzywa do miękkości, ale żeby sie nie rozpadały, raczej by były al dente. Zajmie to około 5-7 minut.
Do blendera lub misy malaksera przełóż warzywa z bulionu (wyjmij tylko wcześniej liśćie laurowe i ziele angielskie!), serki topione oraz podsmażoną cukinie z cebulą i zmiksuj na gładką masę. Następnie przelej ją z powrotem do bulionu i wymieszaj całość dokładnie łyżką.
Dodaj gałkę muszkatolową, dosól i dopieprz do smaku.
Zupę podawaj z groszkami ptysiowymi lub grzankami pokrojonym w kosteczkę albo ze zrumienioną na patelni bagietką. Gotowe! Smacznego!
Super przepis. Zupa smakowała znakomicie. Dziękuję :-)
OdpowiedzUsuń