BABECZKI CHOINKI - PIERNIKOWE
SKŁADNIKI NA BABECZKI (na 12 sztuk):
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 0,5 szklanki ciemnego kakao
- 1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- garść siekanych orzechów laskowych (lub innych ulubionych)
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)
- 2 łyżki miodu naturalnego
SKŁADNIKI NA LUKIER:*
- 150 g masła
- 450 g cukru pudru
- 4-6 łyżek mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
SKŁADNIKI NA "ŚNIEG" NA BABECZKI:
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 usztywniacz do śmietany
DODATKOWO:
- 12 wafelków do lodów (w kształcie stożka)
- zielony barwnik spożywczy
- kolorowe posypki
WYKONANIE:
BABECZKI:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Formę na muffinki wyłóż papilotkami.
W jednej misce wymieszaj suche składniki, czyli mąkę, cukier, kakao,
przyprawę korzenną, proszek do pieczenia i siekane orzechy.
W drugiej misce wymieszaj dokładnie mokre składniki, czyli jajko, mleko, olej i miód.
Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj całość starannie.
Rozdziel masę do papilotek. Jest jej dużo, więc będzie ona sięgała ponad 3/4 wysokości każdej papilotki.
Piecz babeczki przez 25 minut do tzw. suchego patyczka.
Po tym czasie wyjmij babeczki z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
KREM:
Masło ubij na puszystą masę.
Następnie stopniowo zacznij dodawać do niego cukier puder, dalej miksując wlej ekstrakt i po łyżce mleka. Obserwuj czy lukier ma już odpowiednią, gęstą konsystencję i w zależności od tego, dodaj całe mleko lub tylko kilka łyżek.
Następnie stopniowo zacznij dodawać do niego cukier puder, dalej miksując wlej ekstrakt i po łyżce mleka. Obserwuj czy lukier ma już odpowiednią, gęstą konsystencję i w zależności od tego, dodaj całe mleko lub tylko kilka łyżek.
Do lukru dodaj zielony barwnik spożywczy i ponownie zmiksuj.
"ŚNIEG" NA BABECZKI:
Śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem i usztywniaczem na sztywno.
SKŁADANIE BABECZEK:
Wierzch każdej babeczki posmaruj porcją "śniegu" i umocuj po jednym odwróconym waflu (zdjęcie na dole). Dociśnij dobrze wafel do babeczki.
"ŚNIEG" NA BABECZKI:
Śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem i usztywniaczem na sztywno.
SKŁADANIE BABECZEK:
Wierzch każdej babeczki posmaruj porcją "śniegu" i umocuj po jednym odwróconym waflu (zdjęcie na dole). Dociśnij dobrze wafel do babeczki.
Rękaw cukierniczy z tylką w kształcie gwiazdki (ja użyłam tylki Wilton 1M) napełnij zielonym lukrem i zacznij wyciskać gwiazdki dookoła wafelka - kierując się od dołu ku górze.
Gotowe babeczki choinki udekoruj posypkami.
Babeczki przechowuj w lodówce do czasy podania lub dekorowania stołu. Gotowe! Smacznego!
*Lukier nie starcza na wszystkie rożki, należy więc podwoić jego ilość, by udekorować 12 sztuk.
*Lukier nie starcza na wszystkie rożki, należy więc podwoić jego ilość, by udekorować 12 sztuk.
Ooo, u Ciebie też choinki z wafelkami?! :))) Ale się zgrałyśmy! :)))
OdpowiedzUsuńSą cudne!!!! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, starałam się:))
UsuńRewelacyjnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńPrawda?:) Już je widzę na moim świątecznym stole:)) Pozdrawiam ciepło!
UsuńBabeczki są przepiękne i bajkowe! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)))
OdpowiedzUsuńZachwycają swoim wyglądem, o smaku to już nie wspominam. Bellissimo!! :)
OdpowiedzUsuń:))))))))))))))))) Miód na me serce:)))
UsuńAle odlot !! Czekam na zaproszenie na degustację ;)
OdpowiedzUsuńJuż niedługo:)))) Zamrożę kilka specjalnie dla Ciebie:DDDDDD
Usuńto przeciez istne dzielo stuki jest:)) Ty to jednak zdolna bestia jestes:))
OdpowiedzUsuńjestem pod takim wrazeniem, ze mowe i pismo mi odebralo, dzielem stuki tez moze byc, ale oto sprostowanie: dzielo sztuki:))
OdpowiedzUsuńekstra!
OdpowiedzUsuń