piątek, 12 grudnia 2014

BABECZKI CHOINKI - PIERNIKOWE





BABECZKI CHOINKI - PIERNIKOWE

Piękna propozycja na świąteczny stół - pachnące, piernikowe babeczki z ozdobą w kształcie choinki. Babeczki są mięsiste i wilgotne, dodatkowo nadziałam je orzechami laskowymi, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia:) Choinki zrobiłam z odwróconych wafelków i gęstego lukru. Babeczki cudnie wyglądają i wspaniale smakują:) Miałam wraz z Dziećmi mnóstwo frajdy przy ich dekorowaniu, kilka babeczek zaś skończyło swój żywot zanim choinki stanęły na ich szczycie, gdyż Dzieciaki je dosłownie pożarły, tak im smakowały:D Babeczki możecie dowolnie udekorować posypkami jakie akurat macie w domu lub tymi, które najbardziej Wam się podobają:) W każdej wersji babeczki będą wyglądały rewelacyjnie!:) Bardzo polecam!


SKŁADNIKI NA BABECZKI (na 12 sztuk):
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 0,5 szklanki ciemnego kakao
  • 1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść siekanych orzechów laskowych (lub innych ulubionych)
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)
  • 2 łyżki miodu naturalnego
SKŁADNIKI NA LUKIER:*
  • 150 g masła
  • 450 g cukru pudru
  • 4-6 łyżek mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
SKŁADNIKI NA "ŚNIEG" NA BABECZKI:
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 usztywniacz do śmietany 
DODATKOWO:
  • 12 wafelków do lodów (w kształcie stożka)
  • zielony barwnik spożywczy
  • kolorowe posypki

WYKONANIE:
BABECZKI:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Formę na muffinki wyłóż papilotkami.

W jednej misce wymieszaj suche składniki, czyli mąkę, cukier, kakao,
przyprawę korzenną, proszek do pieczenia i siekane orzechy.
W drugiej misce wymieszaj dokładnie mokre składniki, czyli jajko, mleko, olej i miód.
Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj całość starannie.
Rozdziel masę do papilotek. Jest jej dużo, więc będzie ona sięgała ponad 3/4 wysokości każdej papilotki.
Piecz babeczki przez 25 minut do tzw. suchego patyczka.
Po tym czasie wyjmij babeczki z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

KREM:
Masło ubij na puszystą masę.
Następnie stopniowo zacznij dodawać do niego cukier puder, dalej miksując wlej ekstrakt i po łyżce mleka. Obserwuj czy lukier ma już odpowiednią, gęstą konsystencję i w zależności od tego, dodaj całe mleko lub tylko kilka łyżek.
Do lukru dodaj zielony barwnik spożywczy i ponownie zmiksuj.

"ŚNIEG" NA BABECZKI:
Śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem i usztywniaczem na sztywno.

SKŁADANIE BABECZEK:
Wierzch każdej babeczki posmaruj porcją "śniegu" i umocuj po jednym odwróconym waflu (zdjęcie na dole). Dociśnij dobrze wafel do babeczki.
Rękaw cukierniczy z tylką w kształcie gwiazdki (ja użyłam tylki Wilton 1M) napełnij zielonym lukrem i zacznij wyciskać gwiazdki dookoła wafelka - kierując się od dołu ku górze.
Gotowe babeczki choinki udekoruj posypkami. 
Babeczki  przechowuj w lodówce do czasy podania lub dekorowania stołu. Gotowe! Smacznego!

*Lukier nie starcza na wszystkie rożki, należy więc podwoić jego ilość, by udekorować 12 sztuk. 





14 komentarzy:

  1. Ooo, u Ciebie też choinki z wafelkami?! :))) Ale się zgrałyśmy! :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda?:) Już je widzę na moim świątecznym stole:)) Pozdrawiam ciepło!

      Usuń
  3. Zachwycają swoim wyglądem, o smaku to już nie wspominam. Bellissimo!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale odlot !! Czekam na zaproszenie na degustację ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już niedługo:)))) Zamrożę kilka specjalnie dla Ciebie:DDDDDD

      Usuń
  5. to przeciez istne dzielo stuki jest:)) Ty to jednak zdolna bestia jestes:))

    OdpowiedzUsuń
  6. jestem pod takim wrazeniem, ze mowe i pismo mi odebralo, dzielem stuki tez moze byc, ale oto sprostowanie: dzielo sztuki:))

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP