ZUPA GRZYBOWA - NAJLEPSZA
Tradycja na wigilijnym stole. Przepyszna, domowa zupa grzybowa z borowikami i podgrzybkami zagęszczona kremową śmietanką i podana z makaronem typu łazanki. Nie muszę chyba tu za dużo reklamować tej zupy, bo to klasa sama w sobie:) U mnie w domu gotowana jest kilka razy w roku: ze świeżych, suszonych albo mrożonych grzybów, ponieważ jest tak dobra, że nikt nie wytrzymałby do Świąt:D Bardzo polecam!
SKŁADNIKI:
- 1,5 szklanki (40 g) suszonych grzybów (użyłam borowików)
- 250 g mrożonych lub świeżych grzybów (np. podgrzybków, prawdziwków)
- 1 duża lub 2 małe marchewki
- 0,5 małego selera
- kawałek pora (około 10 cm)
- 1 pietruszka
- 1 duża cebula
- 10 -12 ziarenek ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 3-4 łyżki masła (opcjonalnie oliwy z oliwek lub innego dobrego oleju)
- 2 litry wody
- sól
- pieprz
- 1,3 - 0,5 szklanki śmietany 18% do zup
DODATKOWO:
- makaron "łazanki" lub inny ulubiony albo kluski
WYKONANIE:
Grzyby suszone opłucz, wsyp do garnka i zalej 1 litrem zimnej wody. Pozostaw na 1-2 godziny do namoczenia (albo na całą noc).
Po tym czasie odcedź grzyby, nie wylewaj wody po nich. Wlej ją do garnka, dolej 1 litr zimnej wody, wrzuć również obraną i przekrojoną na pół marchewkę, seler, por i pietruszkę w całości, dorzuć ziele angielskie i liście laurowe i zagotuj. W razie konieczności zgarnij szarą pianę, która zbierze się po zagotowaniu wywaru.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i wrzuć na nią pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę.
Podsmaż ją lekko i dorzuć świeże lub mrożone grzyby (nie rozmrażane wcześniej), zamieszaj całość, przykryj i duś, aż puszczą wodę, odkryj pokrywkę i mieszając odparuj wodę. Miękkie grzyby przełóż na talerzyk i pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć z powrotem na patelnię, a następnie dodaj namoczone suszone grzyby i podsmaż krótko całość (około 3 - 4 minuty). Jeśli nie dodajesz mrożonych grzybów, na patelnię do cebuli wrzuć od razu szuszone grzybki.
Gdy warzywa z wywaru zmiękną dodaj do nich grzyby z cebulą, dołóż jeszcze1-2 łyżki masła, posól, popieprz. Gotuj zupę jeszcze jakieś 15 minut.
Do szklanki wlej śmietanę, dodaj do niej 3 łyżki gorącej zupy, wymieszaj i rozrpowadź śmietanę w zupie, energicznie mieszając, by śmietana się nie zwarzyła.
Zupę podawaj z makaronem (dla mnie najlepszy jest makaron "łazanki") lub z kluseczkami. Gotowe! Smacznego!
Chyba u Ciebie zamieszkam! Mogę? ;)
OdpowiedzUsuńOczywiście! Zapraszam serdecznie! Myślę, że będziemy cudownie się uzupełniać!:)))
OdpowiedzUsuń