piątek, 5 grudnia 2014

ZUPA GRZYBOWA - NAJLEPSZA





ZUPA GRZYBOWA - NAJLEPSZA

Tradycja na wigilijnym stole. Przepyszna, domowa zupa grzybowa z borowikami i podgrzybkami zagęszczona kremową śmietanką i podana z makaronem typu łazanki. Nie muszę chyba tu za dużo reklamować tej zupy, bo to klasa sama w sobie:) U mnie w domu gotowana jest kilka razy w roku: ze świeżych,  suszonych albo mrożonych grzybów, ponieważ jest tak dobra, że nikt nie wytrzymałby do Świąt:D Bardzo polecam!


SKŁADNIKI:
  • 1,5 szklanki (40 g) suszonych grzybów (użyłam borowików)
  • 250 g mrożonych lub świeżych grzybów (np. podgrzybków, prawdziwków) 
  • 1 duża lub 2 małe marchewki
  • 0,5 małego selera
  • kawałek pora (około 10 cm)
  • 1 pietruszka
  • 1 duża cebula
  • 10 -12 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 3-4 łyżki masła (opcjonalnie oliwy z oliwek lub innego dobrego oleju)
  • 2 litry wody
  • sól
  • pieprz
  • 1,3 - 0,5 szklanki śmietany 18% do zup

DODATKOWO:
  • makaron "łazanki" lub inny ulubiony albo kluski


WYKONANIE:
Grzyby suszone opłucz, wsyp do garnka i zalej 1 litrem zimnej wody. Pozostaw na 1-2 godziny do namoczenia (albo na całą noc).
Po tym czasie odcedź grzyby, nie wylewaj wody po nich. Wlej ją do garnka, dolej 1 litr zimnej wody, wrzuć również obraną i przekrojoną na pół marchewkę, seler, por i pietruszkę w całości, dorzuć ziele angielskie i liście laurowe i zagotuj. W razie konieczności zgarnij szarą pianę, która zbierze się po zagotowaniu wywaru.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i wrzuć na nią pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę.
Podsmaż ją lekko i dorzuć świeże lub mrożone grzyby (nie rozmrażane wcześniej), zamieszaj całość, przykryj i duś, aż puszczą wodę, odkryj pokrywkę i mieszając odparuj wodę. Miękkie grzyby przełóż na talerzyk i pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć z powrotem na patelnię, a następnie dodaj namoczone suszone grzyby i podsmaż krótko całość (około 3 - 4 minuty). Jeśli nie dodajesz mrożonych grzybów, na patelnię do cebuli wrzuć od razu szuszone grzybki.
Gdy warzywa z wywaru zmiękną dodaj do nich grzyby z cebulą, dołóż jeszcze1-2 łyżki masła, posól, popieprz. Gotuj zupę jeszcze jakieś 15 minut.
Do szklanki wlej śmietanę, dodaj do niej 3 łyżki gorącej zupy, wymieszaj i rozrpowadź śmietanę w zupie, energicznie mieszając, by śmietana się nie zwarzyła.
Zupę podawaj z makaronem (dla mnie najlepszy jest makaron "łazanki") lub z kluseczkami. Gotowe! Smacznego!





2 komentarze:

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP