piątek, 28 listopada 2014

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ŻURAWINĄ





SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ŻURAWINĄ

Cudowny, Świąteczny sernik z nutką białej czekolady i soczystą, świeżą żurawiną, na grubej warstwie kakaowego, ciasteczkowego spodu. Sernik ten powstał trochę przez przypadek, bo do ostatniego Ciasta Jogurtowego z Żurawiną i Polewą z Białej Czekolady i Pomarańczy kupiłam za dużo żurawiny, a w lodówce znalazłam napoczęte wiaderko z twarogiem, pomyślałam więc, że nie ma wyjścia - trzeba upiec sernik:) Dzięki pieczeniu z parą wodną sernik jest kremowy, aksamitny i delikatny, rozpływa się w ustach. Biała czekolada nie dominuje nad całością, jest subtelnie wyczuwalna i wspaniale podkreśla smak żurawiny. Sernik ten bardzo polecam Wam na tegoroczne Święta, na pewno zachwycicie swoich gości!:) Ciasto jest pyszne i pięknie się prezentuje, jest szybkie i banalnie proste w przygotowaniu. A co najważniejsze jest bardzo świąteczne i klimatyczne! Bardzo polecam!


SKŁADNIKI NA SPÓD CIASTECZKOWY:
  • 150 g herbatników (użyłam Petitki)
  • 70 g masła
  • 3 pełne łyżeczki ciemnego kakao

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
  • 300 g  twarogu mielonego z wiaderka (użylam "Naturalnego" Delfiko) lub innego 2-3 krotnie zmielonego
  • 250 g mascarpone
  • 200 g bialej czekolady
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki 36% 
  • 2 jajka
  • ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 lyżka ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżka budyniu śmietankowego (bez cukru), w proszku

DODATKOWO:
  • 250 g świeżych lub mrożonych żurawin (mrożonych nie odmrażaj wcześniej!)

WYKONANIE:
SPÓD CIASTECZKOWY:
Dno tortownicy o średnicy 21-22 cm wyłóż folią aluminiową. Dna i boków niczym nie smaruj.
Ciasteczka zmiel z kakao w blenderze lub malakserze na piasek.
Dodaj do nich stopione masło i zmiksuj jeszcze raz, aby wszystko dobrze sie połączyło, przesyp do tortownicy i porządnie dociśnij do dna, wyrównaj. 
Tortownicę wsadź do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

MASA SEROWA:
W garnuszku podgrzej śmietanę kremówkę, a następnie dodaj do niej połamaną na kostki czekoladę. Podgrzewaj całość aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia i pozostaw do lekkiego ostygnięcia.
Do miski wlóż pozostałe składniki, tj. twaróg, mascarpone, jajka, ziarnka z wanilii lub ekstrakt, cukier puder, mąkę ziemniaczną i budyń w proszku. 
Zmiksuj wszystko krótko, ale dokładnie na gladką masę.
Teraz zacznij wlewać ciepłą (nie gorącą!), rozpuszczoną czekoladę z kremówką, cienkim strumieniem, miksując bez przerwy masę.
Masę wymieszaj łyżką ze 150 g żurawiny i wylej na schłodzony spód ciasteczkowy. 
Na wierzch wysyp równomiernie pozostale 100 g żurawiny.
Na dno nagrzanego piekarnika wstaw większe naczynie z gorącą wodą. Piecz sernik najpierw przez 20 minut w temperaturze 170 stopni C, a następnie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz przez 45 minut.
Upieczony sernik pozostaw w piekrniku z otwartymi drzwiczkami do calkowitego ostygnięcia, po czym wsadź do lodówki na 8-12 h (najlepiej na całą noc). Gotowe! Smacznego!




13 komentarzy:

  1. Nie ma innej rady; wpadam do Ciebie!:))) Matko ależ mi smaka zrobiłaś, ale z moim beztalenciem w życiu nie potrafiłabym nic takiego wyczarować. Błagam prześlij kurierem choć kawałek;))))) Buziaki!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fantastycznie! Bardzo się cieszę, że goszczę Cię u siebie:) Bez najmniejszego problemu zrobiłabyś to ciacho, jest dziecinnie proste:) Ale ok, zapakowałam już jeden kawałek, oczekuj kuriera:DDD Uściski!

      Usuń
  2. WYGLĄDA ŚWIETNIE! CHĘTNIE SKORZYSTAM Z PRZEPISU;TYMCZASEM ZAPRASZAM NA SERNIK Z MIODOWYMI ROLADKAMI;POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/11/sernik-z-miodowymi-roladkami.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam serniki, a ten wygląda rewelacyjnie. Bardzo kusisz ;) Na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A smakuje jeszcze lepiej:) Daj koniecznie znać jak uda Ci się wypróbować przepis:) Uściski!

      Usuń
  4. ostatnio pokochałam świeżą żurawinę, jest taka pyszna w wypiekach, także ten sernik z pewnością rozważę w planowaniu świątecznych wypieków.

    OdpowiedzUsuń
  5. mam pytanko - czy cisto zmieści się w tortownicę 18cm?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obawiam się, ze może się nie zmieścić. To troszkę za mała tortownica.

      Usuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP