Smaczny i niedrogi obiad lub kolacja dla całej rodziny. Zapiekanka z ziemniaków ze szpinakiem i serem feta. Proste i naprawdę szybkie danie, którego samo przygotowanie zajmie Wam nie więcej niż 10-15 minut, potem trzeba tylko zapiekankę wsadzić do piekarnika na 25-30 minut i pyszne danie gotowe. Możecie tu dowolnie eksperymentować z dodanym serem, zamiast fety użyć sera pleśniowego, mascarpone albo ricotty lub innego ulubionego. Pamiętajcie tylko, żeby dodając fetę nie solić szpinaku za mocno, gdyż feta sama w sobie jest dość słona. W zupełnie dietetycznej wersji możecie z sera w ogóle zrezygnować i też będzie pysznie:) Bardzo polecam!
SKŁADNIKI:
- 800 g ziemniaków
- 300 g liści szpinaku
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 1/3 szklanki śmietanki 30%
- 100 + 50 g fety
- około 60 g sera żółtego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła (opcjonalnie)
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej w proszku lub świeżo tartej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól
- pieprz
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C.
Umyte ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki. Zagotuj je w wodzie przez około 10 minut od momentu wrzenia. Odcedź.
W międzyczasie na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i masło (opcjonalnie) i zeszklij drobno pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj opłukane i osuszone liście szpinaku (większe pokrój na mniejsze kawałki), dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową, tymianek, troszkę soli, pieprz. Zamieszaj i odparuj wodę. Zdejmij z ognia. Na koniec dodaj pokruszoną fetę (100 g) i zalej całość roztrzepanymi w śmietance jajkami.
Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż połowę ziemniaków, na to wyłóż masę szpinakowo-serowo-jajeczną, pokrusz jeszcze trochę fety (50 g) po całości i ułóż pozostałe ziemniaki. Posyp całość startym żółtym serem.
Zapiekankę piecz przez około 25-30 minut do zezłocenia się sera na wierzchu. Gotowe! Smacznego!
Mniaaam, wygląda niesamowicie!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńCiesze się że nie kusisz dzis na słodko, jutro umnie zapiekanka!!!
OdpowiedzUsuńZapiekanka pyszna,robię ją często
OdpowiedzUsuń