środa, 11 marca 2015

ZUPA Z KUKURYDZY



ZUPA Z KUKURYDZY

Pyszna, aromatyczna, lekko pikantna zupa z kukurydzy to moja propozycja na szybki obiad. Zupa jest gęsta, lekko słodka, bardzo syta, doskonale rozgrzewa. W sezonie możecie ją przygotować ze świeżych kolb kukurydzy, poza nim zaś z kukurydzy z puszki, smakuje wspaniale:) Dodaję do niej aromatyczne przyprawy, takie jak kurkuma, imbir czy cayenne, ale również z samą słodką papryką, pieprzem i odrobiną chili zupa będzie Wam smakować. Świetnie sprawdzi się jako awaryjny obiad, gdy w domu lodówka świeci pustkami (nie wiem jak u Was, ale jakoś u mnie puszka kukurydzy i groszku zawsze się znajdzie:)) albo na imprezę ze znajomymi do podjadania z tortillą. Bardzo polecam!

SKŁADNIKI:
2 puszki kukurydzy lub 3-4 kolby
1 litr bulionu warzywnego
3 duże lub 6 mniejszych ziemniaków
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 cm świeżego imbiru lub 0,5 - 2/3 łyżeczki mielonego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne (chili)
3/4 łyżeczki kurkumy
sól
świeżo zmielony pieprz

WYKONANIE:
Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę, zalej bulionem i zagotuj. 
W międzyczasie na patelni rozgrzej oliwę z oliwek z masłem i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmaż około 1-2 minuty i dodaj odcedzoną kukurydzę (lub nasiona ścięte ostrym nożem z kolby) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podgrzewaj warzywa na patelni około 5-7 minut, często mieszając.
Następnie przerzuć warzywa do gotujących się ziemniaków. Gotuj zupę jeszcze jakieś 20 minut.
Pod koniec gotowania dodaj do zupy starty imbir (lub mielony), paprykę słodką, cayenne, kurkumę, sól i pieprz do smaku.
Po tym czasie zmiksuj zupę blenderem lub w mikserze na gładko. Gotowe! Smacznego!


3 komentarze:

  1. Nie jadłam jeszcze zupy kukurydzianej więc przepis- jak dla mnie- jest naprawdę ciekawy. I jaki piękny kolor talerzyka :)))

    OdpowiedzUsuń

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP